{ "title": "Still Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Still-Hastaligi-86.jpg", "date": "21.01.2024 20:41:53", "author": "şahide yumlu", "article": [ { "article": "Still hastalığı, Ateş yükseklikleri, eklem şişlikleri ve vücutta döküntülerle birlikte görülen bir hastalık türüdür. Bu hastalığın sebebi bilinmemektedir. Yüksek ateş en fazla üç hafta en az da bir hafta sürmektedir. Eklemlerde ortaya çıkan ağrı veya şişlik en fazla üç en az iki hafta sürebilir. Bu hastalık en belirgin bulgusu ateş yüksekliklerine eşlik eden genellikle gövde, bacaklar ve kollarda ortaya çıkan kaşıntısı olmayan pembe renkli döküntülerdir. Kanda bulunan beyaz renkli beyaz küre hücrelerin de artış ortaya çıkarak kırmızı renkli kırmızı kürelerde azalma sonucu anemi ortaya çıkar.
Hastalığın farklı belirtileri de vardır. Bunlar lenf bezlerinde şişmeler, boğaz ağrısı, karaciğerde ve dalakta büyüklük, karaciğer testlerinde ise Yüksek gösterme gibi belirtilerdir. Romatoid faktör ile ANA gibi eklem ve romatizma testleri bu hastalıkta negatif görünür. Nedeni uzun süre araştırılmış olan ateş hastalarının çoğu kısmınını nedeni Still hastalığıdır. Hastalık ilerledikçe genellikle hafif başlayan eklem ağrıları daha artar ve eklemin hareketini kısıtlanmasına neden olmaktadır. Genellikle el bileğindeki eklemin tutulma ve eklemde kısıtlamaya yol açan eklemde daralmanın bu hastalığın bir bulgusudur. Ayak bilekleri, dizler, parmakların orta eklemleri, dirsekler ve diğer eklemlerdir. Hastalığın teşhisinde kullanılan en güvenilir test %70 kanda bulunan ferritin değerinin yüksek olmasıdır.

Still rahatsızlığının tedavisinde kullanılan virüslerin belirlenmesinde en gerçekçi etkendir. İlaçlar yardımıyla ateş, deride döküntü ve alerji gibi hafif şiddetli süren hastalığı olan insanlarda öncelik olarak kullanılabilir. Fakat bu tedavinin işe yaradığı hasta oranı çok ama çok düşük sayıdadır. Hastaların birçoğunda yüksek dozlu kortizon tedavisi gerekmektedir. Kortizon tedavisi yardımıyla tam olarak cevap alınamayan veya kortizon dozu azaltılmasıyla hastalarda metotreksat tedavisi olarak kullanılır. İltihabın oluşmasında en büyük rol moleküller veya hücreleri etkisiz bir hale getiren tedavilerde denmektedir.
" } ] }