{ "title": "Solunum Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Solunum-Sistemi-Hastaliklari-77.jpg", "date": "21.01.2024 13:19:59", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Solunum sistemi hastalıları, aslında insanlarda en sık görülen hastalık grubudur. Bu gruba ait olan hastalıklar için en önemli işlem tabi ki erken tedavidir. Bazen çok basit hastalıklar olan solunum sistemi hastalıkları bazen de çok tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle solunum sistemi hastalıkları basite alınmaması gereken durumlardandır. Bu hastalıklar hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen durumlardır. Bu nedenle herhangi bir şekilde belli bir yaş kriteri bulunmamaktadır. Solunum sistemi hastalıklarının birçoğu bulaşıcıdır. Bu nedenle solunum sistemi hastalığı olan insanlar için biraz daha dikkatli olunmalıdır.

Solunum sistemi hastalıları hangileridir?

Nezle ve grip: Direk olarak soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Solunum yollarında bulunan enfeksiyonlar çok sık karşılaşılan nezle ve grip gibi solunum sistemi hastalıklarına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda birçok farklı belirti ortaya çıkarak kişide etkilerini gösterir. Özellikle yüksek ateş sorunu yaşı küçük olan insanlarda havale riskine neden olabileceği için çok dikkat edilmelidir. Genellikle gerekli olan tedaviler yapıldığında 7 ile 10 gün kadar sürebilmektedir. Bu nedenle gerekli tedavileri zamanında yapmanız sizin için çok daha iyi olacaktır.

Verem: bu hastalığın bir diğer adı ise tüberkülozdur. Çok ince bir hastalık olan verem hastalığı, son derece önemli ve bakteriyel bir hastalıktır. İnsanlarda bulaşıcı bir özellik gösterdiği gibi aynı zamanda ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Verem hastalığı, başta akciğerler olmak üzere birçok farklı organda meydana gelebilmektedir. En büyük belirtisi ise kan kusma ve öksürüktür.

Kabakulak: bu hastalık solunum sistemi hastalıkları arasında en sık karşılaşılanlardan biridir. Son derece yaygın olarak görülen bu hastalık meydana getirdiği ciddi belirtiler nedeniyle kişilerde tedavi gereksinimi duyurmaktadır. Genellikle çocukluk çağlarında görülen bu hastalık yine virüslerden kaynaklandığı için bulaşıcı olmaktadır. En büyük belirtileri ise çenenin arka tarafında meydana gelen şişlik ve nefes alıp vermede zorluk oluşumudur. Bu şişlikler ciddi olarak boğazda ağrı oluşumuna neden olmaktadır.

Difteri: bu hastalık direk olarak yutakta meydana gelen iltihaplanmalardan kaynaklanmaktadır. Bu iltihaplanmalar bebeklerde 2 ve 4 aylarında çok sık görülmektedir. Halk arasında kuşpalazı olarak bilinmektedir. Bu hastalık aslında önceden alınan önlemlerle önlenebilir hastalıklardan biridir. Bu nedenle gerekli olan önlemler alındığında bu hastalık için vücuda bağışıklık kazandırılabilir.

Boğmaca: Boğmaca hastalığı solunum sistemi hastalıkları arasında önemli bir yet tutmaktadır. Hemen hemen herkes tarafından bilinen bu hastalık gün geçtikçe daha da sıklıkla görülmektedir. Bu hastalık insanlarda başta öksürük problemleri olmak üzere birçok soruna neden olur. Hastalığın tanısının konulması için hastanın fiziki muayenesi ve öksürüğünün kontrol edilmesi bile yeterlidir. Bunun yanı sıra boğmaca hastalığı olan insanlarda meydan gelen nefes sesi de bu hastalığın teşhisi için yeterli olmaktadır.

Astım: bu hastalık ise insanlarda akciğer içerisinde bulunan bronşların sürekli olarak alerjik bir şekilde daralmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Astım hastalığını net olarak ortadan kaldıracak herhangi bir tedavi bulunmamaktadır.

Zatürre: İnsanlarda vücutta bulunan Alveollerin ve aynı zamanda akciğer dokusunun iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Gerekli olan müdahaleler yapılmadığında sonu ölümle bile bitebilecek olan bu tehlikeli hastalık, günümüzde çok sık bir şekilde karşılaşılabilmektedir. Bu hastalık hayatta bir kez olduğunda yıllar geçse bile etkilerini devam ettirebilir. En büyük rahatsızlığı ortaya çıkarmış olduğu yüksek ateş rahatsızlığıdır.

Menenjit: Aslında bir nöroloji hastalığıdır. Ancak bu hastalık genellikle uzun süreli olarak yaşanan grip rahatsızlıklarından sonra beyin zarının iltihaplanması ile oluşur. Yani en büyük nedeni solunum sistemi hastalıkları olarak belirtilebilir.
" } ] }