{ "title": "Skolyoz Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Skolyoz-Hastaligi-28.jpg", "date": "19.01.2024 00:32:38", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Skolyoz Hastalığı, Genellikle hastaların bel bölgesinde ya da omurganın göğüs kısmında ortaya çıkan yana doğru eğime neden olan bir hastalık türüdür. Sağlıklı ve normal olan insanların omurgaları arkadan bakıldığı zaman yani boyun bölgesinden bel kısmına kadar dümdüz bir hat şeklinde bulunmaktadır. Skolyoz hastalığında ise çoğunlukla kişinin omurları sağa ya da sola doğru eğri olarak yer değiştirmektedir. Hatta omurlar bazen kendi ekseni etrafında da dönebilmektedir.

Skolyoz hastalığında kişinin omurgasına arkadan bakıldığı zaman bu eğrilik kolaylıkla göze çarparken, bazı durumlarda net olarak görülmeyebilir. Ancak kişi öne doğru eğildiğinde skolyoz hastalığı sebebi ile ortaya çıkan eğrilik fark edilebilir. Kişiye yapılan kontroller ve çekilen röntgen filmleri ile skolyoz hastalığı kolaylıkla anlaşılabilir.

Skolyoz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz özellikle gelişme çağında olan çocukların geleceklerini ciddi şekilde tehdit edebilecek önemli hastalıklardan birisidir. Skolyoz hastalığı eğer erken zamanda fark edilerek hemen tedavisi uygulanırsa %100 oranda başarı elde edilmektedir. Fakat skolyoz için zamanında teşhis yapılamamışsa omurgada meydana gelen eğrilik ilerlemişse, bu durum çocuğun gelişimini büyük çapta engellemektedir. Çocukluk döneminden sonra erişkinlik döneminde kişide hem kalp hem de akciğer fonksiyonlarının bozukluğuna, dayanamayacak dereceli sırt ve bel ağrılarına sebep olmaktadır. Skolyoz hastalığı sebebi ile her 1000 kişinin 2 ya da 3'ünde aktif tedavi yapılırken, her 1000 kişinin birinde ise mutlaka ameliyat gerekmektedir. Skolyoz hastalığı göz tarafından çok dikkatli bakıldığında fark edilmektedir.

Skolyoz hastalığının belirtileri arasında hem omuz hem de kalça seviyeleri arasında ortaya çıkan eşitsizlik göze çarpmaktadır. Ayrıca vücut ile kollar arasındaki mesafenin eşit olmaması kişinin kendi vücut balansını bozmaktadır. Göğüs kafesindeki asimetri ile iki kürek kemiği arasındaki tümsek göze çarpmaktadır.

Skolyoz Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hastaya yapılan hekim muayenesi ve bütün omurganın röntgeninin çekilmesi ile belirlenmektedir. Ayrıca direk omurganın filminin çekilmesi yeterli olurken, nadirde olsa bazen MR çektirmek gerekebilir. Hasta ayaktayken hem ön hem de arka ile yan grafiğin çekilmesi ile teşhis konulabilir. Aynı zamanda skolyoz hastalığındaki eğrilik derecesi kolaylıkla belirlenebilir. Skolyoz hastalığı çocuğun yaşı ile ilerlediği için mutlaka hastanın kemiksel yaşının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.

Skolyoz Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyoz derecesi 30 dereceden az ise bunun için tedaviye gerek duyulmaz, sadece altı ay ara ile hastanın düzenli takibinin yapılması gerekmektedir. Skolyoz hastalığının tedavisi için kullanılan korse genellikle 25 derecenin üzerinde olan skolyoz hastaları için önerilmektedir. Çocuğun yaşı büyüdükçe korsenin ölçüleri de değişmektedir.

Skolyoz hastalığında ameliyat çoğunlukla korse kullanımı ile ilerlemesi durdurulamayan ve çok ileri derecede eğriliğin söz konusu olduğu durumlarda cerrahi işlem uygulanmaktadır. Skolyoz hastalığı ameliyatı uygulanan hastalarda omurga tama yakın bir şekilde düzeltilerek başarı sağlanır.
" } ] }