{ "title": "Skolyoz Hastalığı Nedir", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Skolyoz-Hastaligi-Nedir-56.jpg", "date": "20.01.2024 03:01:32", "author": "Melisa SERAP", "article": [ { "article": "Skolyoz Hastalığı Nedir, skolyoz omurganın göğüs ve bel bölgelerinde görülebilen, sağa veya sola doğru eğikliğidir. Normal bir insan omurgası tam olarak düz değildir. Boyun ve bel bölgelerinde hafif çukurluk ve sırt bölgesinde kamburluk bulunur. Bir İnsan omurgasına arkadan bakıldığında tam düz olarak görülmelidir. Skolyoz (Omurga eğriliği) omurganın düz olması gerektiği durumda yana doğru eğilmesidir. Skolyoz görüntü itibariyle eğiklik oluştururken fiziksel anlamda da zorlanmalara sebep olur.

Skolyoz Hastalığının Görülme Sıklığı

Skolyoz hastalığı, toplumda ortalama %2 ile %4 oranında görülebilmektedir. Omurga eğriliğinin derecelerine göre en çok düşük dereceli eğiklikler görülmektedir. Kız çocukları erkek çocuklarına oranla 8-10 kat daha sık görülmektedir.

Skolyoz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

İnsan vücudunda yaş ilerledikçe bel ve sırt bölgelerinde belirli sorunlar oluşabilir. Fakat bazı hastalıklar küçük yaşlarda oraya çıkabilir. Skolyoz, gelişme çağındaki çocukların ergenlikten önce veya sonra sağlıklarını tehdit eden bir hastalıktır.
Skolyoz Hastalığının Türleri
Skolyoz Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyoz hastalığında omurgadaki eğime göre 3 çeşit tedavi yöntemi vardır.
  • Gözlem: 30 dereceden az olan skolyozlarda tedaviye gerek yoktur. Ancak altı ayda bir doktor kontrolünde skolyozun eğimi takip edilmelidir. Gerekli durumlarda doktor kontrolünde fizik tedavi egzersizleri yapılmalıdır.
  • Korse: İlerleyen ve 25 derecenin üstündeki skolyozlarda kullanılır. Skolyoz korsesi omurganın basıncına karşı vücudu destekliyor. Bu korse kullanılmaya başlandıktan 15 gün sonra eğriliğin %50 oranında düzelmesi bekleniyor. Korsa skolyoz tedavisinde en çok kullanılan tedavi yöntemleri arasındandır.
  • Cerrahi: 40 derecenin üzerindeki skolyozlarda kullanılan bir yöntemdir. Bireylerde ergenlik döneminden sonra eğrilik artabileceği için cerrahi yönteme başvurulur. Cerrahi yöntemde omurlar arasına çubuklar yerleştirilir. Ameliyattan sonra korse kullanılması gerekmektedir.
" } ] }