{ "title": "Siroz Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Siroz-Hastaligi-29.jpg", "date": "19.01.2024 06:12:36", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Siroz hastalığı, sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alır. Aşırı alkol kullanımı, hepatit hastalıkları vücutta bulunan karaciğerin yapısını bozduğu için siroz hastalığına neden olur. Bu hastalıkla beraber karaciğerde bulunan hücreler hasar görür. Hücrelerin kaybolması veya küçülmesi sebebiyle karaciğer görevini yerine getiremez. Böylelikle vücudun kimyasında bozulmalar meydana girerken; hayati tehlikelere sebebiyet verir. Bu problemler siroz hastalığının oluşmasına sebebiyet verir. Siroz hastalığında karaciğer küçülür ve pütür pütür bir yapıya sahip olur. Karaciğerde yok olan hücrelerin yerine yenisi oluşurken; bu hücreler dağınık şekilde meydana gelir. Bu sebeple hücrelerin bağ dokusu yeterli birleşme meydana getiremez ve siroz hastalığına sebebiyet verir. Ölümcül hastalık olan Siroz hastalığı aşırı alkol kullanımı ile oluşurken; tedavi edilmeyen hastalıklar arasında yer alır. Bu hastalıkla karşılaşıldığı zaman alkolün bırakılması gerekir. Uzun süre alkol kullanan erkeklerde Siroz hastalığı görülme olasılığı çok yüksektir. Ayrıca Hepatit ile bulaşan hastalıklar siroza sebebiyet verir. Bu hastalıklar karaciğerin iltihaplanmasına sebep olduğu için kalıcı hasar bırakır. Ayrıca karaciğerde aşırı demir birikmesi, safra kesesi hastalıkları Siroz hastalığının sebepleri arasında yer alır.

Siroz hastalığının belirtileri nelerdir?

Siroz hastalığı ilk evresinde ortaya çıktığı zaman kişide aşırı yorgunluk, sarılık, iştah kaybı, mide bulantısı, gaz çoğalması, karın ve bacak bölümünde aşırı şişlik, erkeklerde göğüs büyümesi, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkar. Hastalığın ilerlediği dönemlerde ise bu belirtiler şiddetini artırır. Kişide aşırı şekilde kilo kaybı gözlenirken, yeme hissi kaybolur. Dokular tutamaz hale gelirken; bacaklarda zayıflama gözlenir. Ayrıca yemek borusunda ve damarlarda kanama meydana gelir. Karaciğer görevini yapamaz hale gelirken; zehirli maddeleri vücut dışarı atamaz. Kişide cinsel istek azalır. Erkeklerde iktidarsızlık oluşur. Kişi yemek yemediği halde kusma görülür. Hastanın dış görünüşünde değişiklikler meydana gelirken; yanak bölümünde kızarıklıklar çoğalır. Hormonları etkilemesi sebebiyle vücutta bulunan kıllar dökülür. Ayrıca vücuttaki damarlarda genişleme görülürken; boyun bölümünde damarlarım belirginleştiği gözlenir.

Siroz hastalığında nasıl teşhis edilir?

Siroz hastalığının teşhis edilmesi için hastanın hikayesi dinlenir. Ayrıca alkol ile ilişkisi saptanır. Hastanın hepatit tespiti uygulanır. Ayrıca siroz bulaşıcı olması sebebiyle bulaşma ihtimali göz önüne alınarak aile bireylerinde hepatit olup olmadığı gözlenir. Ayrıca elle yapılan muayene sonucunda karaciğerin kontrolü sağlanır. Bu hastalığa yakalanan kişilerde karaciğerde sertlik gözlenir. Siroz hastalığına yakalanan hastaların karnında aşırı büyüklük meydana gelir. Hastada aşırı zayıflık gözlenirken; benzinin sarı olduğu ve yanaklarının kırmızılığı dikkate alınır. Ayrıca hasta elle muayene edilerek karın bölümünde su miktarı kontrol edilir. Siroz hastalığının tanısının yapılması için tahliller uygulanır. Ayrıca karaciğerden parça alımı yapılır. Hastanın kan oranında albümin düzeyi düşük olması sebebiyle karaciğerin sorun yaşadığı ortaya konulur. Ayrıca ultrason ile karaciğer görüntüleri hastalığın kesin tanısı konulur.

Siroz hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Siroz hastalığı alkole bağlı meydana gelmiş ise tedavisi bulunmamaktadır. Ancak erken tanı ile yapılan bazı önlemler sayesinde Sirozun azaltılması, şikâyetlerde hafifleme olması sağlanır. Hepatit sebeple oluşan sirozda virüslerin çoğalmasının önüne geçilmesi için gerekli tedavi yapılır. Hastada alkol kullanımı bulunuyor ise bırakması sağlanır. Vücutta yeterli vitamin bulunmadığı için vitamin takviyesi uygulanır. Hastada tansiyon yüksek olduğu için tansiyonu kontrol altına almak için ilaçlar kullanılır. Vücutta bulunan su miktarını azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar uygulanır. Doktorun verdiği ilaç kullanımı ile tedavide hastalığın gerilemesi amaçlanır. Bu süreç içerisinde hastanın aşırı yağlı yemeklerden uzak durması anlatılır. Ayrıca karaciğer organ nakli ile hastalığının tedavi edilmesi sağlanır. Organ naklinden sonra vücudun karaciğere uyum sağlaması gerekir. Doktorun uygulayacağı diğer ilaçlar ile hastalığın gerilemesi sağlanır. Ayrıca ailesinde siroz hastalığı bulunan kişilerin erken teşhis için siroz kontrolü yaptırması gerekir. Hepatit kaynaklı olan siroz bulaşıcı olması sebebiyle aile bireylerine bulaşabilir. Bu sebeple diğer aile bireylerinin de düzenli olarak kontrollerinin yapılması sağlanır. Bu süreç içerisinde hastanın sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekir.
" } ] }