{ "title": "Sinir Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sinir-Sistemi-Hastaliklari-36.jpg", "date": "21.01.2024 19:16:38", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sindirim sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ağızda başlayıp anüse kadar uzanan organların tamamını kapsar. Vücutta bulunan farklı sistemler gibi hayati öneme sahip olan bir sistemdir. Vücutta bakım, onarım ve enerji teminini sağlamak için önemlidir. Besinler yoluyla vücuda alınan çok ufak moleküllere dönüşmesini sağlayan sindirim sistemi, ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan oluşur.

Sindirim sistemi hastalıkları

Sindirim sistemi birçok organı kapsadığı için birçok hastalığa meyilli bir sistemdir. Yetersiz su kullanımı, düzensiz beslenme gibi daha pek çok neden sindirim sisteminde hastalıklara yol açabilir. Bazı hastalıklar hayati risk oluşturabilecek boyutta olabilir. Sindirim sistemi hastalıkları şu şekilde sıralanabilir;

Gastrit: Mide iç yüzeyinde bulunan mukoza tabakasında oluşan iltihap sebebiyle ortaya çıkan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Ülser: Mukoza tabakasının tahriş olması ve beraberinde yara oluşması ülser sebepleri arasında yer alır. Bu tür yaralar mide ciddi anlamda ağrı oluşumuna neden olur.

Mide krampı: üzüntü, stres gibi nedenlerin tetiklediği bir tür sindirim sistemi hastalığıdır. Mide kaslarında kısa ya da uzun süreli kasılma sebebiyle ortaya çıkar. Bu kasılmalar midenin ağrımasına yol açar ve bu ağrı mide krampı olarak tanımlanır.

Reflü: Mide asidinin yemek borusuna kaçması reflü olarak tanımlanır. Asitli içerik yemek borusuna kaçtığında ve burada uzun süreli kaldığında yemek borusu kendini koruyamaz. Yaşam tarzında, beslenme alışkanlıklarında yapılan bazı düzenlemeler yapıldığında hastalığın seyri yavaşlatılabilir. Gece yatmadan en az 2 saat evvel herhangi bir şey yiyip içilmemesi gerekir, asitli içecek ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır, aynı şekilde yağlı ve baharatlı gıda tüketiminden uzak durulmalıdır. Sık ancak az miktarda yemek yenmelidir. Düzenli egzersiz yapmak ve düzenli beslenmek reflü hastalığı için faydalıdır.

Siroz: Karaciğer hücrelerinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Siroz nedeniyle karaciğerde küçülme görülür. Karaciğerde oluşan küçülme karaciğer fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Siroza en çok aşırı alkol tüketimi neden olur.

Kabızlık: Lif bakımından zengin olan gıdalardan yoksun beslenme, tuvalet alışkanlığını düzensiz olması gibi pek çok faktör kabızlığa yol açabilir. Bunların haricinde kullanılan ilaçlar, çok sayıda doğum yapmak da kabızlık nedenleri arasında yer alır.

İshal: Beslenme bozuklukları, bağırsak iltihabı ve zehirlenme gibi etkenler ishale neden olabilir. İshal vücudun susuz kalmasına neden olarak vücutta mineral ve su dengesi bozulur.

Kolera: Vibrio cholerae adlı bir bakterinin yol açtığı sindirim sistemi hastalıkları arasındadır. Bağırsakların enfeksiyon kapmasıyla açığa çıkan koleranın en önemli belirtisi ishaldir.

Tifo: Hijyeni tam olarak sağlanmamış besinlerin tüketimi ya da kirli çeşme suları sebebiyle ortaya çıkar. Tifo sindirim sistemiyle ilgili olarak gelişen ve bulaşıcı özelliği olan bir hastalıktır.

Apandisit: Apandisit iltihaplanmasıdır. İltihaplanan apandisitin acil olarak cerrahi operasyonla alınması tek tedavi seçeneğidir.

Gıda zehirlenmesi: Tüketilen gıdanın içine yabancı bir madde kaçmış ve bu gıda tüketilmişse gıda zehirlenmesi meydana gelebilir. Bozulan besin ve kimyasallar eklenmiş gıdalarda gıda zehirlenmesine sebep olabilir.

Dizanteri: Karında şiddetli ağrı, sürekli dışkılama isteği ve kanlı ishal gibi belirtilere yol açan sindirim sistemi hastalıkları arasında yer alır.
" } ] }