{ "title": "Sindirim Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sindirim-Sistemi-Hastaliklari-69.jpg", "date": "20.01.2024 04:31:31", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "Sindirim sistemi hastalıkları, Sindirimde görevli organlarda görülen hastalıkların tümüdür. Çok geniş kapsamlı olup oldukça ciddi problemlere sebep olacak hastalıklardır. Sindirim sisteminin temel işlevi organizmanın sıvı elektrolit ve besin gereksinimini karşılamak, besin artıklarını vücuttan uzaklaştırmaktır. Bu süreçte de sindirim hastalıkları beslenme şekline, çevre koşullarına veya genetik faktörlere göre meydana gelebilir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Akut Ülser: Çoğunlukla travmalar ile ayrıca bağışıklıl sistemini etkileyen sebeplerle ve enfeksiyonlarla oluşan ağrılı lezyonlardır.

Aftöz Ülserler: Ağrılı, çevresi eritemli orta kısmı soluk ülserlerdir.

Viral Enfeksiyonlar: Primer akut gingivit, genellikle dudak ve ağız mukozasını etkileyen herpes simplex virüsü ile gelişir. Lezyonlar hızla ağrılı ülserlere dönüşür. Halsizlik, ağız kokusu ve boyunda lenfodenopatiye neden olur.

Bakteriyel ve Fungal Enfeksiyon: Diş etlerinin iltihabıdır. Acılı, asitli, baharatlı yiyeceklerden kaçınılır. Kısa süreli hijyenle tedavisi mümkündür.

Akalazya: Yutma güçlüğü ve tıkanma hissi şikâyetleri vardır. Yavaş yemek yemek ve bol sıvı alınmalıdır.

Skleroderma: Peristaltik hareketler yoktur ve düzensiz kontraksiyonlar vardır. Ağrılı ve zorlu yutma görülür. Özel bir tedavisi yoktur, azar azar ve sık sık yemek önerilir.

Gastroözefagial Reflü Hastalığı: Asit mide içeriği ya da alkalen ince bağırsak sekresyonunun özefagusa geçişi nedeniyle gelişen akut ve kronik iltihabı değişikliklerdir. Reflünün en sık nedeni hidroklorik asit ve pepsindir. Sindirim sistemi hastalıkları arasında sıkça karşılaşılan bir problemdir bu hastalığın birçok nedeni olabilir genellikle sırt üstü yatma pozisyonunda görülür. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi ile yakınmalarda azalmalar görülür.

Özefagus Varisleri: Portal basıncın artmasına sebep olan olaylara bağlı olarak oluşan varisler genelde belirti vermez. Özefagus varisi; kusma, öksürük, horlama gibi durumlar ya da iyi çiğnenmemiş sert besinlerin, şişmiş varisleri yırtmasıyla ortaya çıkar. Tedavi gerektirmeyen bir durumdur.

Gastrit: Gastrit sindirim sistemi hastalıkları arasında mide mukozasının çok bilinen bir hastalığıdır. Ani gelişen gastritte abdominal rahatsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma, hıçkırık görülebilir. Tedavisinde asitli yiyeceklerden kaçınılır ve bol sıvı tüketilmesi önerilir. Genel önlem olarak hasta yatak istirahatine alınır.

Peptik Ülser: Temel nedeni aşırı asit salgılanmasıdır. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ağrının nedeni tam olarak anlaşılmamıştır. İlaç tedavisi ve bazı yaşamsal öneriler ile yakınmalar önlenebilir.

Akut Pankreatit: Ödem, kendi kendini sindirme, nekroz ve bazı vak'alarda kanamanın görüldüğü bir tablodur. En sık görülen nedeni alkolizm ve safra taşlarıdır. Her yaşta görülen bu hastalık daha çok 60-70 yaşlarında görülür. Başlıca belirtisi ağrıdır. Pankreatitin özgün bir tedavisi yoktur. Yapılacak uygulamalar sadece destekleyicidir.

Kronik Pankreatit: Pankreasın süreklilik gösteren enflamasyon, fibrozis , pankreas kanallarının dilatasyonu ve doku hasarı ile krokterize hastalığıdır. En belirgin şikâyet ağrıdır. Tedavide etiyolojik neden tedavi edilmeye çalışılır, alkol yasaklanır, az yağlı ya da yağsız diyet önerilir.

Safra Kesesi Taşları: Safra kesesi, taşın oluşmasında önemli etkiye sahiptir. Karaciğerde oluşan safra, kesede depolanır. Taşın oluşması için taşın çekirdeğini oluşturan mukus, bakteri gibi etkenlerde kesede bulunur ve taş gelişimi kolaylıkla gelişir. Birçok kişide belirti vermez, görülen belirtiler midede dolgunluk hissi, sarılık belirtileridir. Tedavide taşlar eritilmeye çalışılır veya cerrahi olarak çıkarılır.

Akut kolesistit: Sıklıkla dustus sistukusu tıkayan bir taş nedeniyle kesenin enflamasyonudur. Şişmanlık akut kolesistit riskini arttırır. Ani başlayan ağrı, sarılık, bulantıdır. Uygun antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılan bir sindirim sistemi hastalığıdır

Karaciğer Sirozu: Siroz, geriye dönüşsüz bir süreçtir. Karaciğerde nekroz oluşumudur. Hasta öyküsünde kilo kaybı, iştahsızlık, hazımsızlık, idrar renginde koyulaşma ve kanamalar saptanır. Siroz hastalığına yönelik kesin bir tedavi yoktur, bu süreçte hastalar sirozun daha fazla ilerlememesi için doktorun vermiş olduğu tavsiyelere titizlikle dikkat etmelidir.
" } ] }