{ "title": "Simetri Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Simetri-Hastaligi-73.jpg", "date": "21.01.2024 14:35:41", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Simetri Hastalığı; bir tür psikolojik rahatsızlıktır. Şekil bozukluklarına karşı gösterilen tepkidir. Kişi etrafındaki eşyaların belli ve düzgün bir şekilde durmasını istemesi durumudur. Hastalık oldukça verici ve hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu kişiler objelerin hizalı olmaması ve düzensiz durmasından rahatsız olan kişilerdir. Harflerin bile muntazam dizili olmadığı için huzursuz olan simetri hastaları kalkıp düzen ve tertibi sağlamak için müdahale edeceklerdir. Hastalık erken yaşlarda belli olan bir rahatsızlıktır. Simetri hastalığı obsesif kompülsif kişilik bozukluğu ile yakın belirtiler gösterebildiği için karıştırılmaması gerekir. Kişilik bozukluğu hastaları düşüncelerinden dolayı kendilerini strese sokmaz ve rahatsız olmazlar. Yani takıntı haline getirmezler. Fakat simetri hastaları takıntılarından dolayı kendilerini huzursuz ederek çok rahatsız olmaktadırlar.

Simetri Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Objeleri düzeltmek için müdahale ederler. Endişeleri ile hayaller üretirler. Evde veya ofiste eşyaların belli bir düzen içerisinde olmadığı zaman kendilerinin veya sevdiklerinin başına kötü bir şey geleceğini endişesi duyarlar. Mesela; her şey yerli yerinde olmazsa babasının trafik kazası geçireceğine inanırlar. Kişinin aklına gelen düşünceler ve hayaller ve dürtülerdir diyebiliriz. Kişi bunların saçma olduğunu da bilir ama kafasından uzaklaştıramaz. Dağınık bir yer olduğu zaman simetri hastası kişi, yatsa bile uyuyamaz ve kalkarak dağınık yeri toparlar ve öyle yatarlar. Ailesi dağınık ise onlarla tartışabilir. Etrafınızda mutlaka rastlamışsınızdır. Dolap içlerindeki çamaşırlar aynı hizada olması gerekir diye düşünen. Masa üzerindeki vazo veya tablo biraz eğri olmasına dayanamayan kişiler kalkıp düzeltmektedir. Simetri hastalıklarında genetik faktörlerin rolünün büyük olduğu da unutulmamalıdır.

Simetri Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisinde ilaçlı tedavi ve bilinçsel davranış psikoterapi yöntemleri ile tedavi olunmaktadır. Bu hastalık tedavi edilmediği durumda kişinin işi, okulu ve sosyal hayatıyla ilgili performansı olumsuz yönde etkilenmektedir. Kişi normal günlük yaşantısında program yapması bile imkânsız bir hal alabilmektedir.
" } ] }