{ "title": "Sığır Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sigir-Hastaliklari-39.jpg", "date": "19.01.2024 05:26:07", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Sığır Hastalıkları, Sığırlar büyükbaş hayvan katagorisine girer. Sığırlarında diğer omurgalı memeliler gibi vücut sistemleri vardır. Bu haliyle obur hayvanlardan olup, oburlukları zaman zaman başlarına iş açar. Otlaklarda otlarken veya yem içinde rastgelen plastik, kâğıt poşet gibi ne varsa mide ye indirirler. Bu durum sindirim aşamasının sıkıntılı geçmesine neden olur. Bazen de hazmedilemeyen besinler sığır hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur.

Sığır Hastalıkları nelerdir?

Şap (Dabak); Sığır hastalıkları arasında başlıca hastalıktır. Hastalığın gelişimi ile sığırda ateş, ağızda kabarcık, salya, köpürme, tırnaklar arasında kabarıklık oluşur. Hayvanda zayıflama ve halsizlik bariz bir şekilde görülür. Sığırın bu hastalığa yakalanmaması için zamanında şap aşısı yapılması gerekir.

Hastalık bulaşıcıdır insana bulaşabilir, insandan insana bulaşmaz. Şap hastası sığır kesildikten sonra eti iyi pişirilirse yenilebilir. Ölen hayvanlar imha edilmelidir. Sığır hastalanınca ilaç tedavisine başlanır. Yalnız bu tedavi şap için değil, hayvanın zayıflığı nedeni ile başka hastalıklara yakalanmaması içindir. Bunun yanında sığırın ağız içine sumak atarak yedirmeye çalışmak sığırı kısmen rahatlatabilir.

Brusella; Hastalık hayvandan hayvana veya insana bulaşabilir. Mikrop vücuda girdikten 2 ile 8 hafta içinde kendini gösterir. Halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, ateş ve eklem yangısı görülür. Sığırlarda karaciğer büyümesine neden olur. Hastalığın iyileşmesi için veteriner kontrolünde olması gerekir.

Sığırların akıntılarının yerlerde olması veya kuyruğunda bulunması ile diğer hayvanlara rahatlıkla bulaşabilir. Ayrıca asalak böcekler, kuşlar, köpeklerde hastalığı bulaştırabilir. Hastalığa yakalanmış boğanın çiftleşmesi ile dişi hayvana geçer. Dişi hayvanın doğuma yakın yavru atmasına neden olur. Hasta hayvanın memesinde üç doğum boyunca mikrop bulunur. Bu dönemin sonunda mikrop bitebilir veya ömür boyu devam edebilir.

Yemek borusunun tıkanması; Özensiz yemleme ve otlakların kirlenmesi nedeni ile sığırın beslendiği sırada ağzına gelen, besin özelliği olmayan atıklar ve turp, pancar, elma, armut gibi sert yumru besinler, sığırlar tarafından yenilmeye çalışılması ile yemek borusunda tıkanma oluşur. Sığır poşet ya da kâğıdı parçalayarak mideye indirirse genellikle sorun olmaz.

Bu tür yabancı maddeler sindirilmeden dışkı ile dışarı atılabiliyor. Fakat parçalanamayınca yutak ya da yemek borusunun bir bölümünde tıkanıklığa yol açtığında hayvan telef olabilir. Böyle durumlar da genellikle hayvan öksürerek kendisi çıkartabiliyor. Eğer çıkartamıyor ise bu durumun düzeltilmesi için veterinere haber verilmesi gerekir.

Mastitis hastalığı; Sığırın memesi mikropların istilasına uğramıştır. Başlıca nedenleri memenin temizlenmemesi, sağımcının elinin temiz olmaması ve sağımda gereken özenin gösterilmemesidir. Sağımdan önce veya sonra gerekli temizlik yapılmadığında, mikroplar memeden içeri girer ve süt kanallarından ilerleyerek iltihap oluşturmaya başlar.

Memede ateş, ağrı ve ödem oluşur bu hastalıkta erken tanı önemlidir. Geç kalınması memenin körlenmesine neden olabilir. Bu durumda süt bozulur, memenin görünümü morarmaya başlar, meme şişmeye başlar ve birkaç meme başından sarı iltihap akmaya başlar. Veteriner tarafından gerekli müdahalenin yapılmaz ise hayvan kaybedilebilir.
" } ] }