{ "title": "Şeker Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Seker-Hastaligi-86.jpg", "date": "20.01.2024 14:37:39", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Şeker Hastalığı, Pankreasın vücuda yetecek miktarda insülin üretemediği veya üretilen insülini kullanamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. Şeker hastalığı yaşayan kişi yediği yiyeceklerden kana karışan şekeri kullanamaz ve bu koşul gerçekleştiğinde kişinin kan şekeri yükselir. Günümüzde pek çok kişi bu rahatsızlığı yaşamaktadır. Tanı konulmuş şeker hastalarının yanı sıra bu hastalığa sahip olduğunu bilmeden yaşayan birçok insan vardır. Şeker hastalığı dikkat edilmezse pek çok organda kalıcı hasara sebep olabilir.

Şeker Hastalığı Türleri

Şeker hastalığı türleri ikiye ayrılır. Bunlardan birincisi Tip 1 şeker hastalığı, ikincisi ise Tip 2 şeker hastalığıdır. Tip 1 şeker hastalığı genellikle çocukluk döneminde görülür ve bu şeker hastalığında insülin pankreasta hiç üretilmez. Tip 2 şeker hastalığında vücut insülin üretir fakat kişinin hücreleri insüline direnç gösterir ve zamanla üretilen insülin yetersiz kalır ve kandaki şeker enerjiye dönüeşmediği için kan şekeri yükselir. Şeker hastalığı yaşayan kişilerin çoğu Tip 2 şeker hastasıdır. Tip 2 şeker hastalığı daha çok ailesinde şeker hastalığı olan, fazla kilolu olan, yüksek tansiyon sorunu yaşayan, hareketsiz bir yaşam tarzı olan kişilerde görülür. Yaşın ilerlemesi bu hastalığa yakalanma riskini arttırır.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığının belirgin pek çok belirtisi vardır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Şeker Hastalığı Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığı tanısı idrar ve çeşitli kan testleri ile yapılır. Şeker hastası olan kişinin idrarında şeker kaybı fazla miktarda görülür. Ayrıca kişinin açlık kan şekerine bakılır ve bu değerin sağlıklı bir kişide 120 mg/dl'nin altında olması beklenir. Eğer bu değer 120 mg/dl'nin üzerinde ise bu sefer glikoz tolerans testi yapılır. Bu test yapılırken kişinin ağırlığına göre (Kg başına 1 gr) glikoz verilir ve sonraki 1 ve 2. Saatlerde şeker ölçümü yapılır. Sağlıklı bir kişinin aksine şeker hastası olan kişide şeker yükselir. Şeker hastalığı ileri boyutlarda değilse doktor kontrolünde yapılan bir diyet ve egzersiz programı ile kontrol edilirken yardımcı ilaçlar ile de destek sağlanır.
" } ] }