{ "title": "Şeker Hastalığı Yaraları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Seker-Hastaligi-Yaralari-77.jpg", "date": "23.01.2024 03:37:55", "author": "Burhan Eren", "article": [ { "article": "
Şeker Hastalığı Yaraları, dünyada ve ülkemizde son zamanlarda artış gösteren şeker hastalarının karşılaştığı başlıca problemlerden biridir. Bu hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar şeker hastalığı yaraları. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, şeker hastalığına sahip kişiler genellikle ayakta meydana gelen yara ve enfeksiyonlar sebebiyle hastanelere yatmaktadır. Şeker hastalığından kaynaklanan yaraların nedenlerine göz attığımızda, en üst sıralarda damar tıkanıklığı sorununun olduğunu görürüz. Bu rahatsızlıklardan şikâyet edenlerin karşılaştığı belirtiler genellikle ayaklarda, bacaklarda ve bazen de parmaklarda kendisini gösteren ağrısız ama enfeksiyon ortaya çıkmış yaralardır. Bu yaraların yaşattığı en büyük sorun ise damar tıkanıklığı nedeni ile yaraların iyileşememesi ve bazı yaraların da gelişerek kangrene dönüşmesidir. Bu şekilde yaşanan sıkıntıların vardığı nokta ise bazen, bacak, ayak ya da parmakların kesilmesi gibi ciddi sorunlar olabiliyor.

Şeker hastalarında ortaya çıkabilecek olan kangren ve bu hastalığın sonucunda meydana gelen organ kaybı risk oranı, şeker hastası olmayanlara göre neredeyse 15 kat daha çok rastlanmaktadır. Her yıl yapılan araştırmalara göre, bu hastalığa sahip olanların %4'ünde şeker hastalığı yaraları baş göstermektedir. Üstelik bir şeker hastası damar tıkanıklığı sebebi ile herhangi bir şekilde organ kaybına maruz kalmışsa, bunun tekrar edilme riski %50 oranında daha fazladır. Bu nedenle bu şekilde enfekte olmuş yaralara sahip bir hasta için öncelikli tedavi organın kurtarılmasıdır.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığına bağlı olarak gelişen yaralar başlangıçta basit gibi görülebilir fakat önlem alınmadığı taktirde hastalık enfeksiyon kapıp ilerieyebilir. Bu sebepten ötürü meydana gelen yaralar genelde ağrı yaratmaz, lakin kan akışının yetersiz olması sebebiyle de kolay kolay kapanmazlar. Eğer yeterli ve uygun bir tedavi süreci geçirilmezse, hastalık gelişebilir ve hastanın yaşamında fazlasıyla engel teşkil edebilir, bunun yanında organ kaybedilmesi ve kangren riski de sürekli gündemde olabilir. Sürekli olarak morarma, pis kokan akıntı, şişkinlik, ayak ve parmaklarda yaralar da görülebilir.

Şeker Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi İçin Ne Yapılmalı?

Bu hastalıktan kaynaklanan yaralar çoğunlukla başka sorunların belirtileridir. Bu durum yarı yarıya oranında damar tıkanıklığı sebebiyle ortaya çıkar, bu şekilde damar tıkanıklığı meydana geldiğinde ise yetersiz kan akışı sebebiyle yara tedavi edilemeyecek hale gelebilir. Bu sebeple belirtiler fark edilir edilmez bir damar tıkanıklığı olup olmadığı tespit edilmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Bilgisayarlı tomografik anjio, MR anjiyo ve klasik anjiyo ile tekiklerin yapılıp, ayak parmaktaki damarlara kadar incelenmesi gerekmektedir. Hastanelerdeki uygulamalarla her türlü tetkik yapılmalı, en ince ayrıntılara kadar kontrol edilmelidir.
" } ] }