{ "title": "Şeker Hastalığı Testi", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Seker-Hastaligi-Testi-72.jpg", "date": "21.01.2024 17:06:39", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Şeker Hastalığı Testi, Şeker hastalıkları kendini belli etmeyen ve vücutta sinsi olarak ilerleyen hastalıklar grubuna dahildir. Şeker hastalığı için kişi doktoruna giderek bazı testler yaptırması gerekmektedir. Kişi çok su içiyor, tuvalete sık çıkıyor, cildinde aşırı kuruluklar varsa, nedensiz yere kilo veriyorsa, görme ile alakalı sorun yaşıyor ve el ayaklarında karıncalanmalar oluyor ise mutlaka doktora gitmesi gerekir. Çünkü kişi şeker hastası olabilir. Şeker hastalığı için yapılacak testler arasında kanda glisemi oranı, idrarda glikoz oranı, kanda kolesterol ve diğer yağlar, böbreklerin faaliyeti ve kanda üre miktarı, damar tansiyonunun ölçümü yer alır. Şeker hastalıkları ilerlediği zaman kişi ayak ve gözünde önemli hasar bırakan bir hastalıktır.

Şeker Hastalığı Testleri

Açlık Kan Şekeri Testi: Açken insülin hormonu kanda şekeri aşağı doğru çeker. Fakat insülin hormonu iyi çalışmadığında açken yüksek olur. Sabah saatlerindeki ölçüm en doğru ölçüm olacaktır. Normalde 70-100 mg arasında olması gereken değerlerin 126 mg ve üzerinde olması şeker hastalığının olduğunu göstermektedir. Ancak şeker hastalığının kesinleşmesi için birkaç gün sonra açlık testinin yeniden yapılması uygun olacaktır. İkinci ölçümde de değer yüksek çıkarsa şeker hastalığı var demektir. Parmaktan veya damardan alınan kan ölçümleri arasında 10-15 mg fark çıkabilmektedir.

Şeker Yükleme Testi: 75 gram şekerli su perhiz yapmayan normal bir kişi 10-16 saat açlık sonrasında sabah içilmesi ve 2. Saat kan şekerine bakılması gereken bir testtir. 2. Saat kan şekeri 200 mg ve üzerinde çıkarsa şeker hastalığı vardır deriz. Eğer 2. Saat 140-199 mg arasında ise gizli şeker hastalığı demektir.

HbA1c testi: bu test kişide son 3 aylık 10 günlük kan şekeri yüksekliği hakkında bilgi sahibi olmak için yapılan testtir. Kan şekeri 3 ay boyunca yüksek şse yüksek çıkacaktır. Ayda 1 sefer yapılan bu testte normal olan değer %4.5 olması gerekirken şeker hastalarında %6'dır. %6'nın üzerinde çıkması halinde kişinin ilaçlarının doktoru tarafından ayarlanması gerekiyor demektir.

Kan yağları Ölçümü Testi: Şeker hastalarında en büyük risk kalp damar hastalıkları olmaktadır. Bu yüzden iyi kolesterol Hdl ve kötü kolesterol LDL'nin ölçümü önemlidir. Kolesterol 200 mg altı, trigliserit 150'nin altında olması gerekmektedir. İyi kolesterol 40 mg, kötü kolesterol 70-100 mg arasında olmalıdır.

İdrarda Kan Şekeri Ölçümü; Normal bir insanın idrarında şeker bulunmaz. Kan şekeri 165 mg üzerinde çıkması kişinin idrarında şeker oluşumu olacaktır. Bu test yemekten İki saat sonra ölçülür. Ölçümde kan şekerinin 180 mg'dan düşük olması gerekmektedir. Yüksek çıkarsa kan şekeri hasarlara ve damar sertliğine yol açmaktadır.
" } ] }