{ "title": "Şeker Hastalığı Diyeti", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Seker-Hastaligi-Diyeti-76.jpg", "date": "19.01.2024 13:24:41", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Şeker Hastalığı Diyeti, Bütün şeker hastalarının uygulaması gereken ve hassasiyet isteyen bir konudur. Şeker hastalığını tetikleyen her türlü gıda ve zararlı alışkanlıklardan vazgeçilmesini sağlayan, kişiye özel diyet listelerinin oluşması gerekmektedir. Özellikle şeker hastalarının bu konuda oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü paketlenmiş hazır gıdalar insan hayatını olumsuz etkilerken, şeker hastalarında oldukça ciddi rahatsızların meydana gelmesini sağlamaktadır. Bu nedenle şeker hastalarının kaçınması gereken yiyeceklerin ve yenmesi gereken sağlıklı besinlerin yer aldığı dikkatle hazırlanmış diyet programlarının olması gerekir.

Böylelikle sağlıklı beslenirken aynı zamanda vücudu zararlı alışkanlıklardan da uzaklaştırmış olursunuz. Bu nedenle her şeker hastasının böyle bir diyete ihtiyacı vardır. Diyet programının yanı sıra şeker hastalarının sağlıklı ve düzenli egzersizler yaparak günde bir saatini spora harcaması sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için oldukça önemlidir.

Şeker Hastalığı Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şeker Hastalığı Diyetinde en önemli nokta yanlış bilinen doğrulardır. Şeker hastalarında şekerli gıdalardan uzak durularak tüketilmemesi gereken en tehlikeli besinlerdir. Ancak toz şeker yerine kahverengi şekerin daha az şeker oranına sahip olduğu ve kalorisinin daha az olduğu düşünülmektedir. Oysaki bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Çünkü kahverengi şekerin toz şekerden hiçbir farkı yoktur. Tek farkı rengidir. İnsanlardaki bir genel yargıda şekersiz besinlerin şeker hastaları için tehlike oluşturmadığı ve kalori içermediğine dair oluşan fikirlerdir. Ancak şekersiz besinler şeker oranı içermese de bu durum karbonhidrat ve yağ içermediğini göstermez. Bu nedenle şekersiz besinlerde kalori içerir.

Şeker Hastalığı Diyeti

Şeker hastalarının diyeti uygularken dikkat etmeleri gereken en önemli husus, üç öğünü atlamamaları ve gün içinde en az iki litre su tüketmeleri gerekmektedir. Şeker hastaları bol bol yemekten kaçınmalı ve tabaklarını küçültmeleri gerekir. Böylelikle mideyi zorlamayarak metabolizmalarının çalışmasını sağlarlar.

Şekerli, tuzlu, baharatlı, hamur işlerinden, asitli içeceklerden, paketlenmiş hazır gıdalardan ve kızartmalardan kesinlikle uzak durmanız gerekir. Aynı zamanda tüketeceğiniz etin de yağsız olmasına özen göstermeniz gerekir. Öğünlerde tüketeceğiniz besinlerin gramına dikkat ederek her öğünde aynı ölçüleri almanız ve ölçüyü kaçırmamanız gerekir.

Şeker Hastalığı Diyeti Listesi

Sabah Kahvaltısı: 1 su bardağı yağsız ve şekersiz doğal inek sütü, 1 kibrit kutusu kadar yağsız ve tuzsuz beyaz peynir, 5 adet yeşil zeytin, 1 dilim tam buğday ekmeği ve bol bol su tüketin.

Öğle Yemeği: 3 dilim tam buğday ekmeği, 1 dilim yağsız ve tuzsuz çorba, (Dilersiniz çorbanın içine pirinç, şehriye ya da bakliyat ile çeşitlendirebilirsiniz), 80 gram yani 2 parça yağsız tuzsuz mangalda mühürlenmiş kırmızı et, tercihen balık veya tavuk da tüketebilirsiniz. Mevsim yeşilliklerinden oluşmuş salata, haşlama salata olarak da tercih edebilirsiniz.

Akşam Yemeği: 1 dilim ekmek, bir kâse çorba ya da sulu sebze yemeği, bir dilim kırmızı et veya balık ya da tavuk olarak değiştirebilirsiniz.

" } ] }