{ "title": "Şeker Hastalığı Ameliyatı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Seker-Hastaligi-Ameliyati-28.jpg", "date": "20.01.2024 10:10:34", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Şeker Hastalığı Ameliyatı, Hastanın bağırsak sisteminde uygulanan yer değiştirme işlemine şeker hastalığı ameliyatı denilmektedir. Tip 2 diyabet yani şeker hastalığı ameliyatını ilk ortaya çıkaran Dünya çapında en prestejli bilimsel araştırmalara imza atan Walter Pories'dır. Şeker hastalığı ameliyatı uygulanan hastaları 14 yıl boyunca takip atılda tutularak yaklaşık olarak %83'ünde glukoz intoleransı bulunan hastaların %97.8'inin kan şekeri düzeyi normal olarak seyretmiştir.

Şeker hastalığı günümüzde her yaştan insanın sık olarak karşılaştığı ve insülin kullanımına kadar devam eden bir hastalık çeşididir. Şeker hastası olan kişiler özellikle yaşam şekillerini değiştirmelerine ve diyet yapmalarına hatta düzenli olarak ilaç kullanmalarına rağmen vücuttaki kan şekeri düzeyi bir türlü kontrol altına alınamaz. Şeker hastalarının bütün yapılan tıbbi tedaviler ile kan şekeri düzeyi normal seviyeye getirilemediği için böbrekleri olumsuz şekilde etkiler. Ayrıca gözlerde rahatsızlığa ve vücuttaki sinirleri olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle şeker hastalığı ameliyatı şeker hastaları için en etkili olan tedavi seçeneklerinin başında yer almaktadır.

Şeker hastalığı ameliyatı özellikle bu hastalığın kolaylıkla sonlandırılmasına yardımcı olurken, aynı zamanda şeker hastalığının kontrol altına alınarak daha yavaş ilerlemesi sağlanmaktadır. Şeker hastalığından kaynaklanabilecek komplikasyonların önlenmesi açısından çok etkilidir.

Şeker Hastalığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyat hastanın insülin hormonunun önünde bulunan doku direncini ortadan kaldırılarak, ince bağırsakların alınan besin ile direk temas etmesi sıralamasında yapılan değişikliktir. Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında ince bağırsaklardan salgılanan GLP-1 ismindeki hormonun salgılanması daha uygun olarak yapılması sağlanır. Özellikle pankreasdaki ünsülin üretiminde büyük rol üstlenen beta hücrelerinin sayısı arttırılarak burada mevcut olan her hücrenin insülin üretme potansiyeli yükseltilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında hastaların kan şekerinde meydana gelen dalgalanmaların tamamen ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.

Şeker hastalığı ameliyatındaki esas amaç sürekli ve uzun dönemli olarak vücuttaki kan şekeri değerinin normal değerinde kalmasını sağlamaktır. Bunun nedeni ise şeker hastalarının kaçınılmaz olan neticelerini yalnızca bu yol ile sıkı olan şeker kontrolünü birazda olsa hafifletmektir. Şeker hastalığına bağlı olarak hastada organ hasarlarının ve sıklıkla kan şekeri seviyesinin düşmesi ya da yükselmesinin bir nebzede olsa önüne geçilerek bu durumların tam anlamı ile ortadan kaldırılması açısından büyük önem taşımaktadır.

Şeker hastalığı ameliyatı sayesinde ortaya çıkabilecek bu durumların önüne kolaylıkla geçilebilmektedir. Çünkü şeker hastalığı için kullanılan insülin yapılan araştırmalar sonucunda yaşanacak organ hasarlarını durdurma konusundaki başarısının pek de yüksek olmadığını göstermektedir.
" } ] }