{ "title": "Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sedef-Hastaligi-Bulasici-Mi-64.jpg", "date": "19.01.2024 15:09:45", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı, bu hastalık genel olarak halk arasında sedef hastalığı ismi ile bilinirken, tıp alanında \"ppsoriasis ismi ile bilinmektedir. Sedef hastalığı dünya üzerinde yaşayan 120 milyon insanın çok ciddi bir sorunu olmasının yanı sıra son zamanlarda en sıkı rastlanılan ve büyük oranda artış gösteren bir hastalık tipidir. Sedef hastalığı özellikle ciltte pembemsi bir zemini olan ve üzeri beyaz kepeklenme şeklinde kızarıklıklar halinde kendisini göstermektedir. Ancak sedef hastalığı ilerleyen dönemlerde yayılarak büyür, hatta bu büyüme kişinin problem yaşamasına sebep olur. Çoğunlukla ciltte meydana gelen sedef hastalığının ileri seviyede ya da azalması kişiden kişiye farklı olmaktadır. Bu nedenle kişinin korku ve paniğe kapılarak psikolojik sorunlar yaşamaması için özellikle sedef hastalığının daha fazla yayılmasını engellemek için tükettiği besin maddelerine dikkat etmesi gerekmektedir. Sedef hastalığına çoğunlukla 30'lu yaşlarda sık olarak rastlanmaktadır, bazen nadirde olsa çocuklarda rastlanabilmektedir.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı mı Yoksa Genetik Olabilir Mi? Sedef hastalığı bulaşıcı olan bir hastalık değildir. Ancak aile içerisindeki herhangi bir kişide var ise bu hastalık genetik olarak ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Eğer kişinin beyaz kan hücrelerinde ortaya çıkan bir bozukluk sonrasında sedef hastalığı oraya çıkar ve cilt derisinde dökülmelere neden olmaktadır. Sedef hastalığı özellikle kişinin dirseklerinde kırmızı ya da pembemsi bir renge benzeyen parlak kabuklanma şeklinde belirginleşerek ortaya çıkar. Sedef hastalığına en çok rastlanılan bölgeler tırnaklar, eller, kol dirsekleri, genital bölge ve saçlı deridir. Sedef hastalığı kesinlikle bulaşıcı olan bir hastalık tipi değildir. Kişinin sigara ve alkol tüketmesi, aşırı et ürünleri tüketme gibi alışkanlıkları sebebi ile meydana gelen sedef hastalığında hem büyüme hem de dağılmalar gözlenebilir.

Sedef hastalığı bireyin sadece cildinin üzerinde etkili olan bir hastalık değildir. Sedef hastalığı özellikle erken yaşlarda ortaya çıktığı zaman kişinin diyabet, obezite, kalp ve damar sistemini etkilerken, aynı zamanda eklemlerde hasarlara neden olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Sedef hastası olan kişiler bu hastalığın bulaşıcı olmadığını bilerek mücadele etmesi gerekmektedir. Sedef hastalığı genellikle karmaşık olan bir hastalık türüdür, bu nedenle günümüzde bile neden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemektedir. Sedef hastası olan baba ya da anneden doğmuş olan çocuğa birkaç sene sonra sedef hastalığı ortaya çıkmaktadır. Ancak bu durum kesinlikle bulaşıcı değildir, genetiklik ile alakalı olduğu söylenmektedir.
" } ] }