{ "title": "Sebze Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sebze-Hastaliklari-49.jpg", "date": "21.01.2024 19:18:33", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Sebze hastalıkları, günümüz şartlarında değişik ortamlarda yetişmekte olan sebzeler, yetiştirilmekde kullanılan ilaçlar nedeniyle birtakım hastalıklara yol açabilmektedir. Bazı sebze hastalıkları ise topraktan oluşan sebepler dolayısıyla meydana gelebilmektedir. Bu tür hastalıklar bitkiye bulaşmadan önce birtakım önlemler alınmalıdır. Aksi halde hastalığın bitkiye bulaşmasından sonra yapılabilecek pek bir işlem kalmayabilir.

Bilinen sebze hastalıkları

Mantari hastalıklar; bu hastalık hemen hemen tüm bitkilerde görülmektedir. Diğer bir ismi de küllenme olan bu hastalığın sebzelerde görülmesinin farklı bir sebebi vardır. Mantar hastalıkları açık ortamlarda yetiştirilen kavun, salatalık, kabak vb. Gibi ürünlerde bulunur. Bu hastalık bitkilerin yapraklarının alt kısmında oluşmaya başlar. Yavaş yavaş tüm yaprağa yayılır. Sağlam olan yapraklara da geçmeye başlar. Mantari hastalıklar bitkilerin yapraklarının üst ve alt kısımlarında görülmektedir. Hastalık bitkilerin yaprağına beyaz küçük toz taneleri şeklinde yayılır. Bu küçük beyaz noktalar ilerleyerek tüm yaprağı kaplamaya başlar. Eğer bu hastalığa müdahale edilmez ise yapraklar kurur ve bitki çiçek veremez. Üstelik bitkinin tamamının kuruması söz konusudur. Mantari hastalıklar sağlam olan bitkilere hastalıklı bitkiler nedeniyle bulaşmaktadır. Bu bulaşmaya etki eden faktör ise böceklerdir. Farklı farklı bitkilerden beslenmeye çalışan böcekler hastalığı beslenmek için kondukları tüm bitkilere bulaştırırlar. Bu hastalığın bitkilere bulaşması için en uygun olan hava koşulları sıcak ve yağmurdan sonraki puslu günlerdir. Bu hastalığın önüne geçebilmek için bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır. Ayrıca kimyasal ilaç ile bu hastalığa müdahale de edilebilir.

Baklagil hastalığı; bu hastalık baklası yenen sebzelerde görülmektedir. Çevremizde sıkça yetiştirilmekte olan fasulye ve bezelyeler de en önemli hastalıklardan biridir. Bu hastalık kendini genç sebzelerde gösterir. Oluşumundan sonra bitkide ilk çıkan yapraklar siyah ve lekeli bir hal alır. Yavaş yavaş bitkinin tamımına yayılır ve çürümeler meydana getirir. Baklagil hastalığı nemli ve yağışlı havaları sever. Böylesi hava koşullarında görülme ihtimali oldukça yüksektir. Hastalığın tohumda görülme ihtimali de vardır. Hastalıklı tohumlar ekildiği zaman toprak üzerine çıkmadan toprak altında çürüyüp kurumaya başlar. Hastalığın devamlı olmaması için çürüyen ürünlerin bir araya toplanıp yakılması veya derine gömülmesi gerekmektedir. Ayrıca birkaç yıl boyunca hastalık görülen ürün aynı tarlaya ekilmemelidir. Baklagil hastalığının kimyasal ilaçlar ile önlenebilmesi de mümkündür.

Mildiyo hastalıkları; bu hastalık türü açıkta yetişen sebzeler de görülmektedir. Ayrıca hastalık fide yetiştiriciliği ve örtü altı yetiştiriciliğinde de görülebilir. Hastalığın en çok görüldüğü bitkiler salatalık, domates, patates ve marul gibi ürünlerdir. Hastalık bir bitkiden diğerine geçmez. Daha çok bitkilerin yapraklarında görülür. Bu hastalıktan tohumlar dahi etkilenebilir. Kendini bitkilerin yapraklarında sıvı ve parlak noktalar ortaya koyar. Hastalık ilerledikçe lekeler koyulaşır ve orta kısımları ölmeye başlar. İlerleyen zamanlarda yaprağın tamamı kurumaya başlar. Yağışlı ve nemli havaları seven mildiyo hastalığının önüne geçilmesi kimyasal ilaçlar ile mümkündür.
" } ] }