{ "title": "Sarı Humma Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sari-Humma-Hastaligi-83.jpg", "date": "21.01.2024 15:26:13", "author": "Münire Taş", "article": [ { "article": "Sarı humma hastalığı: Girip belirtisi ile başlayan, ağır akciğer hastalığı ve kanamalı ateşe neden olan akut ve viral bir hastalıktır. Maymun, fare ve sivrisinek gibi hayvanlarda ürer. Virüs, bu hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşır. Sarı humma hastalığı Afrika, Güney amerikanın orta bölümünde ve kuzeyinde görülen ölümcül bir hastalıktır. Isı ve dezenfektanlara karşı dayanıklıdır. Ardeşen aegypti cinsi sivrisineğin ısırmasıyla bulaşır.

Sarı humma hastalığı belirtileri nelerdir?

Deride ve gözlerde sararma, ateş, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, vücut ağırları, yorgunluk ve halsizlik gibi hastalık belirtileri gösterir. Hastalıların çoğu ilk dönemde müdahale ile iyileşme görülür, ikinci dönemde daha şiddetli belirtiler ortaya çıkar. Bu hastalar ilk şikâyetlerin başlamasından 10-15 gün sonra kaybedilir.

Tedavi: bu hastalığa benzerlik gösteren bazı hastalıklar olduğu için teşhis etmek zordur. Enfeksiyonel hastalıkları uzmanına gidip iyi bir muayene ve kan testleri yapılmalıdır. Bulaşıcıdır, kontrol altına alınmadığı takdirde sarı humma salgınına sebep olur. Siyah ırk sarı humma ya karşı doğuştan dirençlidir. Sarı humma hastalığının ne yazık ki özel bir tedavisi yoktur. Hastaların su kaybını önlemek ve yüksek ateşi düşürmek amaçlı tedavi uygulanır. Hastaların istirahat etmesi ve bol su tüketmesi çok önemlidir. Yoğun bakımda gözetim altında tedavi edilmeli.

Sarı humma hastalığından korunmak

Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. Aşı yaptıran kişiye uluslararası bir sertifika verilmesi gerekir. Aşının koruma süresi 10 gündür. Ormanlık bölgede bulunan, maymunlar enfeksiyonu bulaşıcı deposudur. Sivrisinekler enfeksiyonu maymunları ve insanları ısırmak suretiyle enfekte ederler. Kalabalık yerlerde enfeksiyonu oluşması sarı humma hastalığı salgınına sebep olur. Sarı humma hastalığı bulunan ülkelere gitmek zorunda olanların, sivrisinek ısırmasından korunmak için bazı önlemler alınmalıdır. Bol, uzun kollu elbise giymek, vücuda, sinek kovucu ilaçlar ve losyon gibi ürünler sürmek, sivrisineklerin ulaşamayacağı bir şekilde barınmak, konaklamak gerekir. Seyahat dönüşü hastalıktan şüpheleniliyorsa hekime başvurulmalı, ağır kesici kullanırken, kanamaya neden olabilecek kan sulandırıcı ilaçlar kullanmamalı.
" } ] }