{ "title": "Sarı Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sari-Hastaligi-81.jpg", "date": "19.01.2024 18:20:11", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Sarı Hastalığı, halk arasında sarılık hastalığı olarak bilinir. Sarılık bulaşıcı hastalık değilidir. Kanda bilirubin denilen sarı, turuncu maddenin cilt, cilt altı mukozalar ve göz aklarında birikmesi sonucu sarı hastalığı görülür. Görülen ak sarı renk olduğu için sarı hastalık adını alır. Kırmızı kan hücresindeki oksijeni taşıyan hemoglobin maddenin yıkılması sonucu hastalık görülür. Sarılık birçok nedenden dolayı ortaya çıkar. Karaciğer öncesi, karaciğer sonrası gibi görülür. Karaciğer iltihabı olarak da bilinir. İlaç, toksin, radyasyon, bağışıklık sistemi bozuk kişide sarı hastalığı görülür. Hastalık virüsü A, B, C, D, E virüslerin oluşmasına da neden olabilir. Sarılık virüsü dışkı yoluyla bulaşır. Kişiye 2 hafta içerisinde etki oluşturur. Kişisel eşya kullanımı ve cinsel ilişki ile hastalık bulaşır. Sarı hastalığı dışkı, kirlenmiş su, besin maddesi, yıkanmayan sebze meyvede virüs bulaşır. Hastalık virüsü kan yoluyla vücuda yayılır. Sarı hastalığı kişinin sağlığını olumsuz etkiler. Birçok sağlık sorunu oluşturur. Mide bulantısı, baş ağrısı, koyu renk idrar hastalığın belirtisidir. Mutlaka doktora gidilmelidir.

Sarı hastalığın belirtisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Kişinin vücuduna bulaşan virüs yüz ve göz kısmında sarı renk oluşturur. Özellikle gözler ürkütücü olur. Göz devamlı sarı renk olarak kalır. Yüz zamanla kahverengiye dönmeye başlar. Ağız iç ve dil sarı renk olmaya başlar. Dışkı çok açık ve çok koyu olarak görülür. Ciltte sürekli yanma, sızı, ateş hissedilir ve kaşıntı olur. Mide bulantısı devamlı olur. İştahsızlık oluşur. Sürekli kusma görülür. Sıcak havada bile üşüme hissi oluşur. Vücut sıcaklığını kaybeder. Uyku düzeni bozulur. Yüksek baş ağrısı oluşur. Vücut bitkin, yorgun, halsiz olur. Bağışıklık sistemi yavaşlar. Kişi bu sağlık sorunlarını atlatmak için bol su ve sıvı besin tüketmelidir. Yağlı tuzlu gıda tüketiminde uzak durmalıdır. Vücuda direnç kazandıracak gıda tüketmelidir. Üzüm, bal, muz, meyve zengin içerikli gıda tüketimine ağırlık verilmelidir. Sarı hastalığı için doktor kontrolü ile ilaç kullanılmalıdır.
" } ] }