{ "title": "Şarbon Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sarbon-Hastaligi-48.jpg", "date": "19.01.2024 09:38:48", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Şarbon hastalığı, bir hayvan hastalığıdır. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişilere de bulaşma riski olan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden şehirlerde oldukça az görülmektedir. Günümüzde diğer hastalıklara nazaran az görülmektedir. Şarbon hastalığı, eski zamanlarda daha sık görülmekteydi.

Otçul olarak beslenen hayvanlarda şarbon hastalığına rastlanılmaktadır. Bu hayvanlar ile yapılan çok küçük temas ile hastalık bulaşmaktadır. Özellikle yaz aylarında şarbon mikrobu artış göstermektedir. İnsanlara geçmesi ile çoğalması çok kısa zamanda olur. Ölümcül bir rahatsızlık olup, ihmal edilmemesi gerekir. Şarbon hastalığının iyi bir yanı ise insandan insana bulaşmamasıdır. Şarbon mikrobu, hayvanlardan insanlara bulaşabilir fakat insandan insana bulaşamaz.

Şarbon hastalığı belirtileri nelerdir?
Şarbon hastalığı tipleri

Akciğer şarbon hastalığı; şarbon mikrobunun genellikle canlıların solunum yollarına zarar vererek akciğere yerleşen bir mikroptur. Bu rahatsızlığa yakalanan insanlarda eğer erken tedavi yapılamaz ise ciddi bir ölüm tehlikesi ile karşılaşabilirler. Bu hastalarda menenjit rahatsızlığı da şarbon hastalığı ile meydana gelir ve antibiyotik tedavisine cevap vermez.

Deri şarbon hastalığı; çok kolay bulaşan bir şarbon hastalığıdır. Şarbon hastalığı olan bir hayvana en küçük temasta dahi insana bulaşabilir. Özellikle kişide yara ve çatlak bulunuyorsa şarbon mikrobu buradan vücuda girer. Bulaşma, sinek ısırması şeklinde kaşıntı ile küçük ve kabarık şeklinde olur. Bir veya iki gün içerisinde ortası siyah çevresi kabarık bir kabarcık haline gelir. Ayrıca çevresinde bulunan lenf bezlerinde şişlik oluşabilir. Bu tür etkileri gördüğünüz anda hemen Uzman bir hekime başvurmalısınız. Antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

Sindirim sistemi şarbon hastalığı; bu rahatsızlıkta şarbon hastalığına yakalanmışolan hayvanların etlerinin tüketilmesi durumunda gelişmektedir. Özellikle çok pişmemiş etlerin tüketilmesi durumunda çok sık rastlanılmaktadır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre en tehlikeli ve en çok ölüme sebep olan bir şarbon hastalığıdır

Şarbon hastalığından korunmanın yolları

Geçtiğimiz yıllarda birçok kişi şarbon hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmiştir. Bu yüzden yapılan çalışmalar sonucundaaşılar geliştirilmiş ve önemli bir oranda koruma sağlanmıştır. Şarbon hastalığına tek bir mikrobun sebep olmasından dolayı yapılan aşı olumlu sonuçlar vermektedir. Fakat bu aşıyı, mikrobun vücutta olmasından sonra yapılmasının hiçbir faydası yoktur. Kişi sağlıklı iken bu aşıyı yaptırması gerekir.

Şarbon mikrobu en çok ülkemizde Akdeniz Bölgesinde görülmektedir. Bunun sebebi ise havadaki nem oranından dolayıdır. Şarbon mikrobu uzun ve hareketsiz bir şekilde olup, sıcak yerlerde çok hızlı çoğalabilmektedir. Şarbon hastalığı ile karşı karşıya gelmemek için kesinlikle bu riskin olduğu bölgelerde şarbon aşısı olmalısınız. Genç ve yaşlı herkesi etkileyebilir. Diğer bir korunma yöntemi ise bu hastalığın olduğu zamanlarda hayvan etleri tüketmemeye özen göstermelisiniz.

" } ] }