{ "title": "Şap Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Sap-Hastaligi-95.jpg", "date": "19.01.2024 09:50:08", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Şap hastalığı, hayvanlarda sıklıkla rastlanan hastalıklar içerisinde yer alır. Çift toynaklı hayvanlarda görülen ve bulaşıcı olan hayvansal hastalığa halk arasında dabak veya tabak ismi verilmektedir. Şap hastalığı yabani ve evcil olan bütün hayvanla da görülebilirken ölüme bile sebebiyet verebilir. Kronik durumda küçük olan veya yeni doğmuş hayvanlarda ölüm ile sonuçlan vakalar ortaya çıkar. Hayvanda süt kaybına sebep olan viral hastalık olması sebebiyle hastalık tespit edildiği zaman gerekli önlemlerin alınması gerekir. Şap hastalığının mortalitesi düşük olması sebebiyle hayvanda yüksek oranda morbidite oluşmasına neden olur. Bu durum öldürücü olmamasının yanı sıra bulunduğu ortamda diğer hayvanlara hızla yayılmasına sebebiyet verir. Şap hastalığının insanlara bulaşma ihtimali çok düşüktür.

Şap hastalığının bulaşması ve yayılması

Şap hastalığı iki çeşit olarak meydana gelir. İlk olarak hasta hayvanlarda bulunurken hayvanın ağzından salya akıntısı ile bulaşır. Ayrıca hayvanın dışkısı idrarın temasıyla bulaşır. İkinci olarak ise taşıyıcı hayvan sebebiyle yayılma sağlar. Hayvanlar arasında yaban domuzu, fare, kuş, diğer kanatlı hayvanlar aracılığı ile yayılma meydana getirir. Ayrıca yapılan suni tohumlama ile ortaya çıktığı da belirtilmektedir. Hastalığın bulunduğu ortamda hayvan altlığı, su kabı gibi aparatlar sebebiyle diğer hayvanlara bulaştığı belirtilmektedir. Şap hastalığı ahır gibi alanlarda bulunan süt sağma makinesi, zincir veya kaşığı gibi aletlere bulaşmış ise diğer hayvanlara bulaşma olasılığını arttırır. Bu sebepten dolayı kullanılan aletlerin dezenfekte yapılarak kullanılması tavsiye edilir.

Şap hastalığının belirtileri nelerdir?

Şap hastalığı bulaştığı zaman kuluçka dönemi oluşur. Büyükbaş hayvanlarda bir haftaya kadar devam ederken, koyunlarda ise beş günden sonra hayvanda belirli belirtiler ortaya çıkar. Şap hastalığı bulaşması ile hayvanda yüksek ateş gözlenir. Süt veren hayvanlar da süt kaybı yaşanır. Ayrıca sürü halinde yayılma esnasında hastalık bulunan hayvanın sürüden geride kalması gibi problemler gözlenir. Hayvanda yem yememe, iştahsızlık gözlenir. Şap hastalığının vücuda girdiği bölümde Premier aft ismi verilen lezyonlar meydana gelir. Burada zararlı hücreler yerleşirken değişik lezyonlar oluşmasına sebebiyet verir. Lezyonlarda kanama meydana gelmez. Lezyonlar hayvanın ağız boşluğunda bir bölümünde, yanak bölümünde veya tırnak arasında yer alır. Ayrıca lezyonlar meme dokusunda yer aldığı için tespit edilmesi kolaydır. Hayvanda ağız bölümünde kızarıklık, dilde soyulma, dilin dışarı çıkması gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bazı hayvanlarda tırnak düşmesine, tırnakta yara görülmesine sebebiyet verir. Memede bulunan lezyonlar sebebiyle süt verimi düşerken; hayvanın buzağını emmesine izin vermediği gözlenir. Hayvanın ağrı çektiği gözlenir. Küçük hayvanlara bulaştığı zaman aniden ölümler oluşur. Hastalık hayvanlardan insanlara bulaştığı zaman hafif etkili olarak gözlenirken; ağız ve el bölgesinde lezyonlar veya kabarcıklar oluşmasına sebebiyet verir. Şap hastalığının çocuklarda daha etkili olduğu belirtilir.

Şap hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalık viral sebepten dolayı meydana gelen bir hastalık olması sebebiyle kesin tedavisi yoktur. Başka hayvanlara sonradan bulaşmaması için sünger ile geçirilirken; hayvana antibiyotik uygulaması yapılarak hastalığın yayılması engellenir. Hayvanın ağız bölgesinde bulunan şap hastalığının tedavi edilmesi için soda ile ağız bölgesi yıkanır. Ayrıca çamaşır suyu ile bu bölgenin yıkandığı da belirtilirken; bu işlem ile dilde soyulma meydana gelir. Böylece hayvanın rahatladığı gözlenir. Şap hastalığı tanısı konulan hayvanın sürüden ayrılması diğer hayvanların sağlığı için önemlidir.
" } ] }