{ "title": "Ruhsal Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Ruhsal-Hastaliklar-51.jpg", "date": "19.01.2024 14:01:55", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ruhsal Hastalıklar, Mantaliteyi etkileyen, zihinsel, biyolojik kaynaklı veya fiziksel etmenler dolayısıyla ortaya çıkan hastalıklardır. Icd-10 isimli kitap da ruhsal hastalıklara ilişkin birçok tanım bulunmaktadır.
Ruhsal ya da zihinsel hastalıklar, bireyin ruh, düşünce ve davranışlarını geniş bir alanda etkileyen sağlık problemidir. Bu tarz problemlere misal olarak depresyon, anksiyete, yeme bozuklukları şizofreni ve bağımlılık davranışları verilebilir. Birçok insanda bazı zamanlar bu tür ruhsal bozukluklar oluşabilir. Lakin ruh sağlığına etki eden bu tür kaygı veren hallerin devamlı oluşumu, stres yapması ve günübirlik aktiviteleri olumsuz duruma getirmesi, olguyu ruhsal hastalıklar düzeyine getirir. Ruhsal Hastalıklar şunlardır.

Nörogelişimsel bozukluk: bu çoğunlukla bebeklik, çocukluk veya gençlikten başlayan ve geniş bir kapsama alanı bulunan sorunlardır.

Şizofreni spektrumu, diğer psikotik bozukluk: Psikotik bozukluklar, düşler, paranoya ve halüsinasyon gibi hayale kapılma sorunlarına neden olmaktadır.

Bipolar bozukluk: bu grupta olan ruhsal hastalıklar depresyon, çok fazla aktivite, enerji ve heyecan dönemleri gibi mâni tarzı alternatif atak bozukluklarını barındırır.

Depresif bozukluklar: türündeki ruhsal hastalıklar, üzüntü ile mutluluk seviyesi gibi duygusal hisleri etkiliyor.

Anksiyete bozuklukları: Anksiyete ruhsal hastalıklar, gelecekte olası tehlike veya umutsuzluk beklentisi karakterize eden bir histir.

Obsesif kompulsif: bu uğraşılar, kuşkulu ve tekrarlayıcı düşünce ve eylemleri barındırır.

Travma ve stres: Bireyin bir problem veya stresli bir olaydan sonra bu durumlarla başa çıkmak için uyum bozukluğu yaşamasını barındırır.

Dissosiyatif bozukluk: bellek algı ve kimlik bozukluğu ve dissosiyatif amnezi benzeri öz duyuda kesintiye uğrama bozukluğudur.

Somatik belirti: bu ruhsal hastalığa sahip bireyde, hiçbir açık tıbbi bir sebep olmadan fiziksel emareler görülebilir.

Besleme ve yeme bozuklukları: bu tür bozukluklarda“anoreksi nevroza” ve aşırı yeme bozukluğu benzeri, yeme ile alakalı bozukluklar görülür.

Eliminasyon bozuklukları: bilmeden veya kasıtlı olarak dışkı veya idrarın uygun olmayan bir şekilde yapılmasıyla alakalı bozukluktur.

Uyku bozuklukları: Uykusuzluk, uyku apnesi ve huzursuz bacak belirtisi benzeri klinik dikkat gerektiren aşırı uyku bozukluğu halidir.

Cinsel işlev bozukluğu: Erken boşalım, kadın orgazm bozulması tarzında cinsel tepki bozukluğudur.

Cinsiyet dysphoriası: bu ruhsal bozukluk, bireyin kendi cinsiyetinden farklı bir cinsiyet isteme arzusunu içerir.

Yıkıcı, dürtü-kontrol ve davranış bozukluğu: Kleptomani ya da patlayıcı bozukluk tarzında duygu ve davranış olarak kendini kontrolle alakalı bozukluktur.

Madde bağımlılığı: bu ruhsal hastalıklar sınırında yer alan hastalıklar alkol, kafein, tütün ve ilaç kullanımıyla alakalıdır. Ayrıca kumar düşkünlüğü de bu gruptadır.
" } ] }