{ "title": "Roza Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Roza-Hastaligi-12.jpg", "date": "20.01.2024 10:49:12", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Roza hastalığı; buna gül hastalığı da denmektedir. Kırmızı yüz roza hastalığının bir belirtisi olabilir. Yüzde kızarıklık, sıcaklık, ciltte kırmızı lekelerle roza hastalığı kendini gösterir. Yüzde sıcaklık hissi, ciltte kızarıklık, damar genişlemesi ve iltihaplı sivilcelerle kendini belli eden kronik bir cilt hastalığıdır. İlk başta kızarıklıklar çıkıp sönme gösterir. Ancak hastalık ilerlediğinde ise ciltte kalıcı bir görüntüye sebep olmaktadır. İlk görüldüğü yerler yüz bölgesinde yanakların yan kısımlarıdır. Eğer ilerlerse vücudun her yerinde görülebilmektedir. Roza hastalığı stresten dolayı da artış gösterebilir. Roza hastalığı burun ve gözü de etkilemektedir.

Roza hastalığı açık tenli ve orta yaşlı kişilerde sık görülür.

Roza hastalığı sebepleri nelerdir?

Roza hastalığı kronik özellik gösterir ve bu yüzden erken teşhis edilmelidir. Hastalık ne yapılırsa yapılsın 2-6 ay arasında sürmektedir. Roza hastalığının nedeni bilinmemektedir. Genetik faktörler, stres, bakteriler, parazitler hastalığın oluşmasında etken olabileceği düşünülmektedir. Sıcaklık, güneşten ve saunadan ya da bazı alerjen kozmetik malzemelerinden uzak durmak gerekir. Roza hastalığı kronik bir seyir gösterdiğinden dolayı kişilerin hastalık hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesini engelleyen önlemler ve mevcut şikâyetleri hafifleten tedaviler uygulamak gerekir.

Roza hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Roza hastalığında tıbbi tedavi olarak, kızarıklık çok belirgin olduğu zamanlarda harici uygulanan ve damarları daraltıcı özelliği bulunan ilaçlar kullanılır. İltihaplı sivilcelerin az olduğu durumlarda antibiyotikli kremler kullanılmakta, ancak yoğun bir şekilde bulunuyorsa bu durum ağızdan antibiyotik kullanımına başlanması gerekir. Tedavi süreci çok uzun olmakta ve hastalar bunun hakkında bilgilendirilmelidir. Tedavinin sürecinde ilaçlar ilk önce yüksek dozda başlanır ve şikâyetler azaldıkça doz düşürülür.

Roza hastalığında genişleyen damarlara lazer yöntemi uygulanmaktadır. Lazer tedavisi 6-8 haftalık periyotlarla 2-3 seans sürmektedir. Lazer sonrası kişiler egzersiz yapmaması ve sıcak duş almaması gerekir. Eğer bunun tam tersi yapılırsa damarlar tekrar genişleyebilir. Tedavi sonrasında mutlaka bir güneş koruyucu kullanmak gerekir. Kullanılacak olan güneş koruyucu krem lazer sonrası leke oluşmasını önlemenin yanı sıra yeni damar oluşma riskini de azaltır.

Kızarıklığın görüntüsünü yok etmek için yeşil renkli fondötenler kızarıklığı baskılar. Cildi tahriş edeceğinden dolayı kozmetik pudralardan kaçınmanız gerekir. Roza hastalığında cilt çok hassas olduğu için ciltlerini tahriş edecek özelliği bulunan alköllü ve mentol esans içeren kozmetiklerden uzak durulmalıdır. Hassas ciltler için nemlendiriciler ve güneş koruyucu kremler rahatlıkla kullanılabilir.

Roza hastalığında ne yapmak gerekir?

Sıcaktan her zaman uzak durmak gerekir. Damar genişletici özelliğinden dolayı ağır egzersizler yapmamalı, kısa ve sık aralıklarla spor yapılmalı. Sıcak suyla yapılan banyo, hamam ve saunalardan kaçının. Kış aylarında özellikle yapılan sıcak banyolar roza hastalığının belirtilerinin artmasına sebep olur. Sıcak olmayan ılık duşlar yapılmalı ve kesinlikle cilde kese yapılmamalı. Yaz aylarında sıcak ve güneş ışığı roza hastalığını arttırabilir, bu nedenle güneş koruyucu kullanmadan dışarıya çıkmamak gerekir. Terden dolayı roza hastalığı artış gösterebilir. Bu yüzden terlememek hastalık için faydalıdır. Yiyeceklerden ise alkol, acı baharat, kahve tüketimi ve sıcak çay şikâyetleri arttırmaktadır.
" } ] }