{ "title": "Romatolojik Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Romatolojik-Hastaliklar-23.jpg", "date": "21.01.2024 03:55:27", "author": "demet han", "article": [ { "article": "Romatolojik hastalıklar iltihaplı kas ve kemik hastalığı olarak bilinir. Romatolojik hastalıkların en büyük şiddeti ve belirtisi ağrılardır. Birçok kişi bu ağrıdan şikâyet edip doktorlara başvururlar. Romatizma, eklemlerde bulunan iltihaplı sıvı birikintisi olarak bilinir. Ancak bazı romatolojik hastalıklarda ağrı hissi yoktur. Romatizmal belirtiler ciddiye alınmalıdır.

Romatolojik hastalıkların belirtileri nelerdir?
En çok görülen romatolojik hastalıklar

Romatoid artrit: En çok görülen bu hastalıkların hiç şüphesiz en başında gelir. Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinir. Bu hastalık türünde yalnızca eklemler değil iç organlarda zarar görebilir. Özellikle el bileği ve eklemlerinde çok görülür. Eli oynatamama uyuşma gibi belirtileri vardır. Erken tanı çok önemlidir. Çünkü erken tanı konulursa tedavi başlanır ve hastalığı atlatmak daha kolay olabilir.

Eklemlerde kireçleme: En sık görülen eklem rahatsızlığıdır. Kıkırdakta meydana gelen bozukluklar ve zamanla yok olması sonucu oluşur. Halk arasında iltihaplı olmayan romatizma olarak bilinir. Çoğu zaman 40 yaş ve üstünde görülür. 40 yaş altı görülmesi olasılığı oldukça azdır. Tedavisi mümkün değildir. Ağrı sonucunda ağrı kesici ilaçlarla rahatlama sağlanabilir.

Behçet hastalığı: Cinsel organ ve ağızda oluşur. Deri oluşumlu hastalıktır. Çoğu kez 20-30 yaşları arasında görülmektedir. Tedavisine dikkat edilmelidir edilmese görme kaybına beyin ve damar tutulmaları neden olabilecek ciddi romatolojik hastalıktır

Gut: bu hastalıkta önce ayak baş parmağında başlayan tutulmalar ve daha sonra diğer eklemlere bulaşan kısa süreli ara sıra tekrarlanan ağrılardır. Genellikle 40 yaş üstü erkeklerde görülür. Erken tanı çok önemlidir. Çünkü eğer tedavi sağlanamazsa böbreklerde rahatsızlıklara neden olabilir.

Ailesel Akdeniz ateşi: Çoğu zaman birkaç ayda bir tekrarlanır birkaç güne geçen hastalıktır. Genetik bir hastalıktır. Çocuk yaşta bu rahatsızlık olabilir.

Akut romatizmal ateş: Çoğunlukla çocuk ve ergenlerde oluşmaktadır. Hastalık eklemlere ve organlara zarar vermeden gücünü yitirse de kalpte ciddi sorunlara neden olabilmektedir. İlerleyen zamanlarda kalp kapaklarında sorun olabilir. Bu yüzden erken tanı ve doktor müdahalesi oldukça önemli yer teşkil etmektedir.
" } ] }