{ "title": "Romatizma Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Romatizma-Hastaligi-27.jpg", "date": "21.01.2024 05:26:20", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "Romatizma Hastalığı; Romatizma sorunu birçok kişinin başına gelebilecek tehlikeli bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Yaşanan bu sorun bireyin savunma mekanizması işlevlerinin yerine getirilmesi durumunu engeller. Romatizma hastalığı soğuk ya da sıcak havalarda başına gelebileceği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Halk arasında özellikle de yağmur yağdığı esnada gelecek bir hastalık olarak kabul edilmesi bir efsaneden ibarettir. Romatizma hastalığı kas ve eklem ağrıları sebebiyle ortaya çıkan ciddi ve tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilir. Bu bakımdan hastaların bir an evvel tedbir alması ve uygun tedavi yöntemlerine başvurması halinde bu sorundan istenilen düzeyde çözüm alması mümkündür.

Romatizma Hastalığı Belirtileri ve Özellikleri Nelerdir?

Romatizma hastalığı belirtileri ve nedenleri arasında ilk olarak yaşanan kas güçlüklerini sayabiliriz. Kas ağrıları ya da bel ve sırt ağrısı kişiye zor anlar yaşatmaktadır. Bunun yanı sıra romatizma hastalığı belirtileri arasında görülen ciltte oluşan dökülmeler, tırnak sertleşmesi, ağız kuruluğu ya da gözde meydana gelen kızarıklıklar en yaygın belirtilerdir. Bununla birlikte kiside ateş yükselmesi ya da uzağı görememe sorunu yaşanabilir.

Solunum yolu enfeksiyonu sorunuyla birlikte renk solması gibi durumlar oluşabilir. Kişi romatizma hastalığı sebebiyle kuru öksürük, nefes darlığı ya da kanlı balgam gibi ciddi sorunlarla karşılaşılması söz konusudur. Kişide görülen kısıtlayıcı motor becerileri gelişmiş olmaması halinde romatizma hastalığı sorununun yaşanması söz konusudur. Bu sebepten ötürü yaşanan durumun erken tanı ve teşhisi oldukça önem arz etmektedir. Erken önlem alınması halinde hastalığın gerilemesi açısından önemli gelişmeler yaşanması söz konusu olabilir.

Romatizma Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde romatizma hastalığı için ilaç tedavisinde oldukça önemli gelişmelerin yaşandığını söylemek mümkündür. Ancak tam manasıyla bu sorunun ortadan kaldırılması bu yöntemle mümkün değildir. Bununla birlikte romatizma hastalığı için hasta doktor ilişkisinin anlamlı düzeyde yapılandırılması ve raporlaştırılması gerekmektedir. Bu sayede yaşanan gelişmeleri yani gerileme ya da ilerleme gibi durumları tespit etmek daha kolay hale gelecektir. Ancak unutulmaması gereken en temel husus ise bu sorunun yaşam boyu devam edebileceğidir.

Romatizma hastalığı için uygun tedavi yöntemleri ortopedi uzmanı, rehabilitasyon uzmanı, romatoloji ya da fizik tedavi uzmanları tarafından verilmektedir. Bu soruna karşı hastaların yaşam kalitesini en üst seviyede tutmak psikolojik açıdan oldukça önemli bir husustur. Romatizma hastalığı tedavisinde asıl amaç kişinin yaşanan şikâyetin ortadan kaldırılması ve engelleyici önlemlerin alınmasıdır. Romatizma hastalığının şeker hastalığı gibi kronik bir sorun olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden sürekli olarak doktor kontrolünde bakılması şarttır. Hastanın bedenine alacağı en ufak bir temasta bile bazen doktora gitmek gerekebilir.
" } ] }