{ "title": "Reyno Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Reyno-Hastaligi-21.jpg", "date": "21.01.2024 04:44:41", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Reyno hastalığı, el ve ayak parmakları, diz ve dirsek ayak bileklerinde, kulak ve kulak memesi damarlarında, burun ve burun kanalı damarlarında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu bölgelerde bulunan damarlarda aşırı derecede daralmalara sebep olan bir hastalıktır. Reyno hastalığı, aynı zamanda başka rahatsızlıklara da sebep olmaktadır. Neden olduğu hastalık türleri çoğunlukla doku kaybıdır. Diğer bir deyişle Raynaud Sendromu olarak bilinen bir hastalığa sebep olmaktadır. Raynaud Sendromu, damarların içerisinde kalınlaşan bir duvar oluşumuna neden olup, damarların şeklinin bozulmasına ve büzülmesine sebep olmaktadır. Yüksek tansiyon ve migren hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlarda bu rahatsızlığın oluşmasına sebep olmaktadır.

Reyno hastalığının belirtileri nelerdir?

Genellikle kadınlarda ve iklimi soğuk olan bölgelerde görülen bir hastalık çeşididir. Hastalığın atak evrelerinde el ve ayak parmaklarında, burun ve burun kanallarında, kulak ve kulak memesi bölgesinde renk değişimi beyazlanmalar olmaktadır. Oksijen azlığı sebebi ile el ve ayak dokularında üşüme ve uyuşukluk görülmektedir. Parmaklarda mavi, mor şeklinde bir renk oluşur. Ataklar genellikle soğuk altında kalma ve emosyonel stresle başlamaktadır. Soğuğun etkisi altında kalındığı zaman vücut ısı kaybını azaltmak için yüzeysel kan akımı sınırlanacak ve kan akışı derin dokulara yönelecektir. Rahatsızlık sıklıkla 20-30 yaş grubundaki bayanları daha çok etkilemektedir.

Damarlar açılıp, damarlarda kan akışı düzelince kendiliğinden beyaz renklenmeler kaybolur. Parmaklar kırmızı, pembe rengini almaktadır. Eğer rahatsızlık tedavi edilmez ise damarlarda hasar, yıpranma ve damar sertliğine neden olmaktadır.

Reyno hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Reyno hastalığından şüphelendiği zaman hastanın şikâyetleri ayrıntılı olarak incelenmeli ve tıbbi tüm araştırmaların yapılması gerekir. Hasta soğuğun etkisi altında kaldığı zaman vücut renk değişikliği gösterdiği zaman teşhis koymak oldukça kolaydır. Bu durumda teşhisi desteklemek için soğuk ve sıcak testleri hastaya uygulanabilir. Tedaviye başlandığı zaman ilk olarak hastanın soğuk havalarda dışarıya çıkmaması ve sıcak tutacak eldiven, şapka ve giysiler giymesi önerilmektedir. Sigara kesinlikle kullanmaması gerekir. Stresle başa çıkma ve stres kontrolünün yapması istenmektedir. Damar spazmını arttıracak ilaçlardan mutlaka kaçınması gerekir. Ayrıca egzersiz yapması önerilmektedir.

Uzman bir hekim tarafından verilen rezerpin ve pentoksifilin ilaçları kullanılabilir. Ayrıca problemli olan bölgenin damar spazmını önlemek için cerrahi müdahale yapılabilir.

" } ] }