{ "title": "Raynaud Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Raynaud-Hastaligi-71.jpg", "date": "19.01.2024 20:26:45", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "Raynaud hastalığı, genellikle üst ekstremite, bazen de alt ekstremite arteriollerini simetrik olan tutan, ataklar ile seyreden ve vazospastik bir hastalıktır. Hastalık primer olursa raynaud hastalığı, skleroderma, obstrüktif arter hastalığı, travmatik nedenler, ilaçlara bağlı, pulmoner hipertansiyon, nörolojik nedenler, hematolojik nedenler gibi bir hastalık sonucu gelişirse raynaud fenomeni denir. Hastalık 16-40 yaşlarındaki kadınlarda daha fazla görülür. Raynaud hastalığı uç aşamada gelisir;
Soğuk ile temas, emasyonel stres, heyacan atakları başlatır. Parmaklarda biri birini izleyen solukluk, mavi/siyanotik görünüm ve kızarıklık raynaud hastalığı için tipik görüntüdür. Bazen bu renk değişiklikleri burun ve kulak memesinde de görülür. Ayrıca renk değişikliğinin yanı sıra ağrı ve parastezide görülebilir. Genellikle ataklar soğuk ile temasdan sonra başlar 15-45 dakika sonra belirtiler kaybolur. Belirtilerin sıklığı ve süresi arttıkça deride incelme, atrofi ve parmak uçlarında ülserler gelişir.

Raynaud Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Hastalığın gidişatı genellikle iyidir. Hastaların %15-50'sinde kendiliğinden iyileşme olurken, %30'unda ilerleme görülür. Raynaud fenomeninde ise prognoz alta yatan nedene bağlıdır. Tedavide temel yaklaşım hastalığı tetikleyen soğuk, sigara gibi etkenlerden uzak durmaktır. Ayrıca beta blokerler ve ergot alkaloidlerini kullanmamak gerekir. Bu önlemler çoğunlukla yeterli olur. Yetersiz kaldığı durumlarda da sadece kış aylarında ilaç kullanılması yeterlidir. Kullanılabilen ilaçlar metildopa, reserpin ve günümüzde daha yaygın olarak kalsiyum kanal antagonistleri kullanılır. Tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda sempatektomi uygulanabilir. Hastalığı alevlendirecek faktörlerden uzak durulması gerekir. İlaç tedavisi düzenli ve kontrollü devam edilmeli, soğuk ile temastan kaçınılmalı ve önlemlerin alınması gerekir, koruyucu eldiven ve çorap kullanılmalı, parmak yaralarına neden olacak şeylerden kaçınmalı ve bu hususlar raynaud hastalığı tedavisinde hafife alınmamalıdır.
" } ] }