{ "title": "Raşitizm Hastalığı Nedir", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Rasitizm-Hastaligi-Nedir-22.jpg", "date": "19.01.2024 10:07:06", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Raşitizm hastalığı; Raşitizm genelde çocuklarda görülen bir rahatsızlık türüdür. 6 ve 18 ay arasındaki çocuklarda daha fazla görülen raşitizm hastalığının oluşmasının en bilinen nedeni D vitamini eksikliğidir. Bu hastalık kemiklerin yapısının yumuşak olmasına ve şekli bozukluklarına neden olmaktadır. Çok fazla yaygın bir hastalık olmamakla birlikte günümüzde görülme sıklığında artış görülmektedir. Kişilerin hamilelik döneminde D vitamini ve Kalsiyum tüketimine yeterli derecede özen göstermemesi rahatsızlığın oluşmasının nedenleri arasında görülür. Ayrıca çocuklarda görülen laktoz intoleransı kemiklerde D vitamini emilimine engel olmakta ve raşitizm hastalığı için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Raşitizm rahatsızlığı kişiden kişiye faklılıklar göstermektedir.

Raşitizm rahatsızlığının belirtileri şu şekildedir?
Raşitizm hastalığı bazı durumlarda ciddi kemik kırılmalarına neden olabilmektedir. Hastada oluşan şişlikler, kırılan alanda görülen uyuşma, çok şiddetli ağrılar, kırılan bölgede oluşan şekli bozuklukları durumunda hastaların özel tedavi görmesi gerekir.

Raşitizm hastalığı neden olur?
Raşitizm hastalığı için öneriler

Ayrıca koyu tenli kişilerde raşitizm hastalığı görülme sıklığının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Raşitizm hastalığı riskini azaltmak için D vitamini, kalsiyum tüketimine önem vermeli, tehlikeli saatler hariç çocukların güneşte tutulması gerekir. Hastalığın tedavisinde D vitamini, fosfor ve kalsiyum düzeyinin vücutta normal seviyesine getirilmesi sağlanır. D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyorsa hastanın tedavi sürecinin biraz daha fazla olmasına neden olur. Raşitizm hastalığının tedavi süreci ve takibi oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen hastalarda ciddi kemik kırıkları, kronikleşen adale ve kas ağrıları, kemiklerin deformasyonuna neden olur.
" } ] }