{ "title": "Psikolojik Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Psikolojik-Hastaliklar-46.jpg", "date": "21.01.2024 02:01:29", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Psikolojik hastalıklar, İnsanların ruhsal halini tanımlayabilen ruh bilimine psikoloji denilmektedir. Kısaca içine kapanık olan yani düşünce ve duygusunu belli edemeyen kişilerin belli bir zaman sonrasında kendi problemlerini kafasına takarak içerisinde bu durumu büyütmeleridir. Manevi maddi sorunlar, Sosyal ve ev hayatı, sevgiden uzak olmak gibi olayları kendi içerisinde yaşayan ve beyninden bu takıntıları dışarı atamamasından dolayı oluşan sorunlardır.

Panik atak: bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde birden beklenmedik zamanda tepki verirler. Bunun sebebi bir anda ortaya çıkan korku, endişe ve kaygıdan dolayı oluşan nöbet türüdür. Panik atak rahatsızlığı olan kişiler kendi başlarına kötü bir şey geleceğine inandırırlar. Nöbette giren kişi aklını kaçıracağını, bayılacağını, kalp krizi geçirdiğini ve felç geçireceğini hisseder. Bu hastalık en sık 20-30 yaş arasında görülmektedir. Her eğitim seviyesini etkilenebilir. Panik atak hastalığı kadınlarda daha fazla görülmektedir. Neredeyse %80'ni kadınlardır. Ayrıca evli insanlarda daha az rastlanılmaktadır. Panik atak sorunu olan kişilerde rastlanılan bulgular; çarpıntı hissetme, titreme, baş dönmesi, göğüs de daralma, gerçek olmayan duygular yaşama, ölüm korkusu, kendi kalp atışlarını hissedememe, aşırı derecede terleme, sersemlik, bayılacakmış gibi hissetme, üşüme, bulantı ve karın ağrısıdır.

Bipolar bozukluğu: bu rahatsızlığın diğer adları manik depresif bozukluk ve iki uçlu bozuklukta denilmektedir. Bipolar bozukluk kişinin ruhsal durumunda değişikliğe, fonksiyon ve enerji kaybına sebep olan bir tür beyin hastalıklarıdır. Bu hastalık üç gruba ayrılır. Bunlar; cyclotimik, bipolar 1, bipolar 2'dir. Bipolar bozukluğu yaşayan kişilerde manik ve depresif gibi hastalık süreci iki dönem taşımaktadır. Manik dönemi yaşayan kişiler kendileri iyi ve coşkulu hissederler. Uyku uyuma ihtiyaçları azalır. Oldukça hızlı düşünüp riskli yatırımlar yapar ve fazla para harcarlar. Depresif dönemde ise Eğlenceli olan yerlerden ve insanlardan uzak dururlar. Depresif aşamada olan bir birey kendini oldukça az umutlu, mutlu ve özgüvenli hisseder. Çoğunlukla bipo bozukluğu yaşayan kişiler kış mevsiminde depresif ve yaz mevsiminde manik olurlar. Cyclotimik döneminde de ruh halleri iki kutuplu olmaktadır. Bipolar bozukluğu hastalığı risk altında olanlar; depresyon geçirmiş kişiler, akrabasında bipolar bozukluğu olanlar, alkol kullananlar, yüksek stresli yaşayanlar, uyuşturucu madde kullananlar ve uyku hastalığı olanlarda sıklıkla görülür.

Depresyon: Kişinin depresyona yakalandığına dair belirtileri genellikle yeme ve uyku düzeninde değişmeler olur. Depresyonda olan kişi kendini çok az umutlu ve mutlu hisseder. Genellikle hep yorgundur. Zamanla pişmanlık ve değersizlik gibi duyguları ağır basar. Çoğunlukla depresyonda olan kişi ölüm ve intihar düşüncelerini çok fazla düşür. Depresyona yasta neden olabilir. Fakat kesinlikle yas depresyon değildir. Yas zamanında kişiye üzüntüler dalgalar şeklinde gelip gider. Bu durumda olan hastanın kendisinin değerli olduğu hissini hissettirilir. Özellikle altı kişiden birinde bu rahatsızlık garanti görülmektedir. Bayanlarda depresyon daha sık görülür. Psikolojik hastalıklarda en sık karşılaşılan depresyon rahatsızlığının oluşmasının nedenleri; genetik yatkınlık, çevresel faktörler, hormonların düzensizliği, kişilik özelliklerinde strese yatkın ve karamsar karakterli olmasıdır. Depresyonun tedavi yöntemi ise elektro terapi, ilaçla tedavi, kendi kendine yardım ve psikoterapidir.

Kaygı bozukluğu hastalığı: Kaygı bozukluğu hastalığının diğer bir adı da anksiyete bozukluğudur. En çok rastlanan psikolojik hastalıklardan biridir. Kaygının kısaca tanımı kişinin strese karşı normal reaksiyonudur. Kaygı bazen rahatsız olan kişiye yardımcı olmaktadır. Anksiyete bozukluğu yaşayan bir kişi kaygılandığı şeylere karşı önceden önlem alır. Ancak bazı hastalarda bu durum tam tersi olabilir yani korku ve kaygıyı en üst düzeyde yaşayabilir. Anksiyete bozukluğu belirtileri; hastanın korkuları ve endişeleri vücudunda farklı bir tepkime yaratır. Aşırı terleme, kalp çarpıntısı, ağız kuruluğu, titreme, sık idrara çıkma ve kaygılı olduğu zamanlarda belirir. Bu hastalığın görme sebebi alkol, yetiştirme şekli, kafein ve genetik sebepler olabilir. Kaygı bozuklukları kendi içerisinde gruplara ayrılır. Bunlar;
" } ] }