{ "title": "Psikoloji Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Psikoloji-Hastaliklari-96.jpg", "date": "19.01.2024 08:25:28", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "Psikoloji Hastalıkları; Bilinen psikoloji hastalıkları su kategoriler altında sıralamak mümkündür;
Bilinen Psikoloji Hastalıkları

Depresyon Hastalığı; Depresyon sorununun belirli bir sebebi ya da tek bir açıklaması mümkün değildir. Yaşanan birçok sorunun bir araya gelmesiyle ortaya çıkan sorun psikoloji hastalıkları arasında yer alan depresyon hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık sinsi bir şekilde ortaya çıkmaktadır. En temel belirtileri ise uyku rahatsızlıkları, iştah kapanması, kilo kaybı yaşanması ve şiddetli baş ağrısı sorunudur. Yaşanan tüm bu sorunlar bireyde mide rahatsızlığı ya da kalp sorunlarina neden olabilir.

Panik Atak Sorunu; Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve bir hastalığın neticesinde oluşan bu sorun hastaya zor anlar yaşatır. Herhangi bir yerde ya da zamanda ortaya çıkması mümkündür. Bu durum hastada yoğun bir kaygı ve huzursuzluk vermektedir. Bunaltı ve korkuyla karışık bir psikoloji hastalığı olarak bilinmektedir. Hastada yaşanan herhangi bir hastalık bu ruhsal durumu tetiklemektedir. Enfeksiyon kapılması, tiroit bezinin aşırı bir şekilde işlemesi ya da kan şekerinin düşmesi bu durumu tetiklemektedir.

Yaşanan anı travma neticesinde kişi aşırı korku ve tedirginliğe kapılır. Artık yaşanan bu sorunun kişi için ölüme gideceğine delalet edeceğini düşünür. Yaşanan bu psikoloji hastalığı bireyin insan arasına çıkmamasına yol açar. Bu sorun için bir an önce önlem almak gerekebilir. Çoğu zaman hasta doktoru gördüğü zaman rahatlar. Zira tekrardan yaşayacağı bir panik atak neticesinde psikolojik olarak kendisi yalnız hissetmez. Bu soruna karşı yatmak ya da dinlenmek kısa süreli de olsa oldukça önemli bir durumdur. Bazı durumlarda kişinin yanında güvenilir bir kimse bulunamazsa eğer tedirginlik yaşayabilir. Bu durum harpten çıkmış gibi olan hastayı çok daha fazla yormasına neden olur.

Anksiyete (Bulantı) Sorunu Rahatsızlığı; bu psikoloji hastalıkları arasında kişinin kendisini çokça stres altında hissettiği kaygı ve bunaltı verici durumların yaşandığı bir sorun olarak bilinmektedir. Hasta olumsuz bir durumla karşılaşacağı hissine kapılır. Bu sorun altı ay boyunca her gün kendisini tekrar eder. Birçok olayda kuruntu ve vehme kapilan hasta olayları abartılı bir şekilde değerlendirmeye başlar. Bu durum kaslarında ağrılara ve gerginliğe sebep olmaktadır. Psikoloji hastalıkları arasında önemli bir yeri olan bu sorun hastanın çok çabuk bir şekilde yorulmasına ve pes etmesine neden olur. Hasta artık her şeyin en kötüsünü ve olumsuzunu düşünmeye başlar. Gürültü, ses ve ışığa karşı aşırı hassasiyet gösterilmektedir.

Bipolar (İki taraflı duygu durum) Sorunu; Psikoloji hastalıkları arasında önemli bir konumu olan bipolar hastalığı aynı zamanda da manik depresif bozukluklar olarak bilinmektedir. Yaşanan bu sorunda kişi enerjisine hâkim olamaz. Üç fikirleri söylemekten çekinmeyen bu hastalar inişli çıkışlı bir davranış sergilerler. Psikoloji hastalıkları arasında en tehlikeli olanı bu rahatlık türüdür diyebiliriz. Zira hasta intihar girişimde bulunabilir. Çoğu kez başkaları tarafından bu rahatsızlığın anlaşılması oldukça zordur. Kişilerle olan ilişkiler ilerledikçe hastalığın fark edilmesi söz konusu olabilir. Bu bakımdan psikoloji hastalıkları arasında bipolar sorununun ayrıca incelenmesi gerekmektedir.
" } ] }