{ "title": "Porfiria Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Porfiria-Hastaligi-86.jpg", "date": "20.01.2024 14:21:30", "author": "fatma yılmaz zengin", "article": [ { "article": "Porfiria hastalığı, Halk arasında vampir hastalığı olarak bilinmektedir. Biyosentezde bulunan enzimlerin eksikliği sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Porfiria hastalığı iki gruba ayrılır. Birincisi akut porfiria, ikincisi ise kutanöz porfiria olarak ayrı gruplarda incelenmektedir. Porfiria hastalığı kırmızı kan hücrelerinden birisi olan hemoglobin sentezi sırasında meydana gelir. Bu hastalık aynı zamanda genetik bir hastalıktır. Anne veya babadan genetik olarak çocuğa da geçebilir. Ancak bu hastalığı taşıyan akraba ilişkilerinde de bulaşma riski oldukça yüksektir.

Porfiria hastalığı yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Hastalığın bazı çeşitleri çok ağır vakalara yol açabilir. Bu ağır vakalarda vücut gelişimi bozukluğu da görülebiliyor. Özellikle bu hastalığa yakalanan çocuklar gündüz yerine akşam olunca dışarıya çıkmak istiyorlar. Bazı doktorlar hastalığın ne anlama geldiğine dair bir bilgisi olmadığından yanlış teşhis koyabilirler. Porfiria hastalığı dikkat edilmesi gereken ve ölümcül olacak dereceye kadar çıkabilen bir hastalık türüdür.

Porfiria Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Porfiria Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri de bu hastalığı tetikleyici unsurlardan uzak durmaktır. Açlık, güneşte kalma, alkol, sigara gibi bazı unsurlardan kaçınılmalıdır. Porfiria hastalığı ataklarında kandaki demir miktarını azaltmak için doktorların önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bazı ilaçların yan etkileri ile oluşan karaciğer rahatsızlıkları ve vücutta fazla biriken demir gibi bazı unsurlardan da uzak durulmalıdır. Bazı ataklar sırasında ağrı çok şiddetli olduğu zaman kuvvetli ağrı kesiciler kullanılabilir. Hastanın kullanacağı ilaçlar hastalığın derecesine göre belirlenmeli ve ona göre kullanılmalıdır.
" } ] }