{ "title": "Polikistik Böbrek Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Polikistik-Bobrek-Hastaligi-38.png", "date": "21.01.2024 01:22:12", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "
Polikistik Böbrek Hastalığı, böbreklerin fazla sıvı veya kist oluşmasına dayanan genetik bir hastalıktır. Bu kistler boyut ve sayı bakımından farklılık gösterir. Böbreklerin işlev görme yeteneğini etkileyebilir. Kistler çok büyük ve sayısız hale gelirse, böbrek hasarına neden olabilir. Diyaliz veya böbrek transplantasyonu gerektiren hastaların yakalaşık, %5'inde Polikistik böbrek hastalığı olduğu tahmin edilmektedir. Polikistik böbrek hastalığının türüne bağlı olarak semptomlar ya erken yetişkinlikte 30-40 yaş arasında ya da bebeklik ve erken çocukluk döneminde başlar. Polikistik böbrek hastalığı, ultrason ile tespit edilir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Oluşma Nedenleri: Kalıtsal bir hastalıktır. Ebeveynlerden çocuklara, genler vasıtasıyla aktarıldığı anlamına gelir. İki tür Polikistik böbrek hastalığı vardır. Bu hastalığa maruz kalan kişilerin %90'ında otomozal dominant polikistik böbrek hastalığı veya olgunlaşmış türü vardır. %10'unda otomozal resesif polikistik böbrek hastalığı mevcuttur. Bebekleri ve çocukları etkilemektedir. Gen baskın olduğu için, ebeveyn hastalığa yakalanırsa bir çocuğun bu hastalığa yakalanma şansı %50'dir. Bununla birlikte, bazı durumlarda yeni bir genetik mutasyon sonucunda kendiliğinde oluşabilir. Bunun sonuncunda ebeveynlerden geçemez.

Polikistik Böbrek Hastalığı Belirtiler: Her biri yumru büyüklüğünde olan böbrekler üç önemli göreve sahiptir. Atıkları vücuttan atma, toksinlerin kan dolaşımında kalmasını önleme, kan basıncını düzenleme ve kırmızı kan hücreleri üretme gibi, diğer vücut işlevlerini kontrol eden, hormon üreten, mineral veya elektrolit seviyelerini ve vücut seviyelerini ayarlamaktır. Bu hastalığın erken döneminde genellikle semptomlar görülmez. Belirtiler; doğrudan enfeksiyonlar, kistlerin şişmesi veya kan dolaşımında dolaşan zararlı toksinlerin alınamamasıyla ilgilidir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi: Polikistik böbrek hastalığınınspesifik terapisi veya tedavisi bulunmamasına rağmen, hastalanan çoğu insan, normal bir yaşam sürebilir. Tedavinin amacı, belirtileri hafifletmek, enfeksiyonları önlemek ve durumu daha da kötüleştirecek diğer sorunları önlemektir. Komplikasyonların oluşmasını önlemek veya gelişimlerini geciktirmek için tedavi gerekir.

Ağrının Tedavisi: Daha büyük kistler, bazen sıvının boşaltılmasıyla çevrenin üzerindeki basıncı hafifletir. Bu işlemi yapmak ve sıvıyı çıkarmak için, kiste küçük bir tüp yerleştirilir. Ağır vakalarda, kistleri çıkarmak için cerrahi operasyon gerekebilir.

Hipertansiyon Kontrolü: Daha yüksek bir böbrek hasarını önlemek için, yüksek tansiyonun kontrolü önemlidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları: Antibiyotiklerle en kısa sürede tedavi edilmelidir. Çünkü; enfeksiyonlar böbreklere daha fazla zarar verebilir.

Böbrek Yetmezliği: Diyaliz ve böbrek nakli düşünülür. Diyaliz, aşırı sıvıları ve atıkları bir böbrekten ziyade, bir filtre olarak kullanarak, kan dolaşımından uzaklaştıran bir işlemdir. Böbrek nakilleri nispeten yaygın ve başarılıdır. Başarılı bir nakil geçiren hasta, yıllarca normal ve sağlıklı bir yaşam sürebilir.

" } ] }