{ "title": "Periferik Arter Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Periferik-Arter-Hastaligi-79.jpg", "date": "21.01.2024 22:12:09", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Periferik Arter Hastalığı, Kollara, bacaklara ve iç organlara kanı taşıyan atardamarlarda meydana gelen daralma ve tıkanmalara periferik arter hastalığı adı verilmektedir. Daralan damarlarda kan akışı yavaşlar, pıhtılar bile oluşabilir. Kanın damarlardan istenen oranda geçişinin olmayışı nedeniyle kalp daha çok kan pompalamaya başlar.

Bu tıkanmalara damar sertliği (Ateroskleroz) sebebiyet vermektedir. Damar sertliği atardamarların iç yüzeylerine kolesterol kütlelerinin yapışmasıyla plak oluşur. Oluşan plaklar damarın sertleşmesine, ilerleyen zamanda da daralma ve tıkanmalara sebep olur. Balon biçiminde tıkanıklar oluşabilir.

Periferik Arter Hastalığı Nedenleri: bu hastalık daha çok erkeklerde görülmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasının nedenleri:
Periferik Arter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Damar sertliği genç yaşlarda başlar; birey yaşlandıkça bu sertlik artarak devam eder. Bu damarların beslediği yapı ve organlara zamanla besin ve oksijen az miktarlarda ulaşmaya başlar. Bu damarlarla beslenen yapı ve organlarda ağrılar oluşmaya başlar. Yapı ve organlarda yaraların iyileşmeleri gecikir; daha ileri durumda da bacak ülserine sebebiyet verir.

Bu hastalığın erken dönemlere belirtileri görülmez. Yaş ilerledikçe önce yürürken, merdiven çıkarken ve koşarken bacak ağrıları meydana gelmeye başlar. Ağrılar kramplar şeklinde baldırda, uyluk çevresinde ve kalçada görülür. Önceleri dinlenme sırasında ağrılar kesilir. Ağrılar, zaman içerisinde dinlenme esnasında da kesilmez hale gelir. Gün geçtikçe damarlarda daralmalar devam eder. Bireyde ağrılar artık hiç kesilmez hale gelir. Ağrılar çoğu zaman geceleri başlar, birey uykusundan ağrılarla uyanır; bir süre sonra gün boyu ağrılar geçmez duruma gelir. Parmaklarda kangrene bile neden olabilir.

Periferik Arter Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bireyin hayat tarzını değiştirmesiyle tedaviye başlanır. Sigara kullanıyorsa mutlaka bırakmalıdır. Aşırı kilolu ise dengeli ve düzenli bir beslenme diyetine başlamalıdır. Daha hareketli bir yaşam tarzına geçmeli pasiflikten kurtulmalıdır. Günlük bir-iki saatlik bir yürüyüş ve egzersiz programı yapmalıdır. Bu yaşam tarzı birey için ömrünün sonuna kadar devam etmelidir.

Bu değişikliklere ilaveten kanda pıhtı oluşumunu ve kalp ve damarlarda ani olarak meydana gelebilecek problemleri engellemek için ilaçlar kullanması tavsiye edilir.

Bir kısım hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Kangren gibi tehlikeli durumları ortadan kaldırmak için damarlara balon tedavisi yapılır. Bazı durumlarda damarlara balon sırasında stent takılmaktadır. Balon ya da stent tedavisinin sonuçsuz kalması veya uygulamanın yapılamaması durumunda cerrahi müdahale uygulaması yapılarak tıkalı damar yerine yenisi yerleştirilir. Bu da sonuç vermezse son çare sorunlu bölün vücuttan kesilerek bireyin yaşama tutunması sağlanabilir.
" } ] }