{ "title": "Paraziter Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Paraziter-Hastaliklar-99.jpg", "date": "19.01.2024 04:17:20", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Paraziter Hastalıklar, bağırsak içinde yaşayan bağırsak enfeksiyonudur. Bit, kıl kurdu, solucan, tenya gibi birçok virüs bağırsağa yerleşir ve çoğalır. Bağırsakta yara ve iltihap oluşturur. Bulaşıcı hastalıktır ve karşı kişiye bulaşmasına neden olan hastalıktır. Paraziter hastalıklar amir hastalığı, kıl kurdu, uyuz hastalığı, saç biti enfeksiyonu olarak kişinin vücuduna yerleşir.

Amir hastalığı: Tüm dünyada yaygın olan hastalıktır. Asalak adıyla parazit enfeksiyonu oluşturur. Her yaş grubunda bu hastalık virüsü görülür. Gıda tüketiminde ve sebze meyve temiz yıkanmazsa virüs bulaşır. Ağız yoluyla da bulaşır. Kalın bağırsağa girerek orada olgunlaşıp çoğalır. Bağırsakta su kaybına neden olur. Kan akımının az olduğu yerde yaşar. Bağırsakta dışkı problemi oluşturur. Bağırsakta kist oluşmasına neden olur.

Saç biti: İnsan saçında yaşayan ve üreyen kan emici gri renkli parazittir. Kulağın arkasında ve saç kökünde yaşar çoğalır. Saç kökü ve saç teli arasında görülür. Saç biti banyo yaparak saç dibinde kolayca çıkmaz. Kepek görünümde olur. Doktor kontrolü ilaç ve sabun ile bitin ölümü sağlanır ve tarakla saç taranıp temizlenir. Saç biti saç kökünde uzun yaşar. Saç kökü dışında 48 saat yaşayabilir.

Uyuz hastalığı: Küçük canlı virüs enfeksiyonudur. Kişinin vücuduna zarar verir. Deride şiddetli kaşıntı, kızarıklık oluşturur. Bulaşıcı hastalıktır. Kişinin el, kol, diz, ayak parmak arasına yerleşir yara kaşıntı oluşturur. Yara oluşan yer iltihap meydana getirir. Ciddi sağlık sorunu yaşanır.

Kıl kurdu: Yuvarlak solucan görünümde bağırsak parazitidir. Toplumda %80 herkese bu virüs bulaşır. Bağırsak solucanı ile kıl kurdu aynı değildir. Bağırsak solucanı daha büyüktür. Kıl kurdu renksiz oval görünümde olur. Dışkı yüzeyinde görülebilir. Bağırsağa binlerce yumurta bırakır ve çoğalır. Kişinin sağlığına olumsuz etki eder. Bulaşıcı hastalık olduğu için yakın temasta herkese bulaşabilir.

Paraziter hastalıkları dikkat edilmesi gerekenler

Kişi sık sık banyo yapmalıdır. Tırnak kısa kesilmelidir. Oda iyi havalandırılmalıdır. Kişinin uyuduğu yatak temiz olmalıdır. Yatak çarşafı, yastık kılıfı her gün değiştirilmelidir. Pijama, iç çamaşır, çorap günlük değiştirilmelidir. El yüz temiz yıkanmalıdır. Yemek yaparken hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Sebze meyve temiz yıkanmalıdır. Parazit kişinin sağlığına zarar verir. Bağırsağa etki eder. Mutlaka doktor kontrolü ile muayene olunmalıdır. Parazit dökülmesi için ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
" } ] }