{ "title": "Öpücük Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Opucuk-Hastaligi-15.jpg", "date": "20.01.2024 15:35:05", "author": "hasan kılınç", "article": [ { "article": "Öpücük Hastalığı, Monositer anjin ya da glandüler ateş olarak da adlandırılır. Genellikle çocuk ve gençlerde görülen yüksek ateş, boğaz ağrısı ve lenf bezi büyümesi şeklinde şikâyetler görülür. Oldukça kısa sürede bulaşıcı özelliğine sahip olan bu hastalığa öpücük hastalığı denilmesinin en büyük sebebi ise öpüşme gibi yakın temaslarda bulaşmasıdır. Öpücük hastalığı ayrıca kan yoluyla da bulaşabilmektedir.

Öpücük Hastalığının Belirtileri ve Bulguları

Öpücük hastalığının virüsü vücuda sirayet etmesinden sonra çocuklarda kuluçka süresi 10-20 yetişkin ve gençlerde 20-40 gün arasındadır. Genellikle başlarda baş ağrısı, üşüme, terleme, ateş basması, mide bulantısı, titreme gibi rahatsızlıklarla kendisini göstermektedir. Hastalık kuluçka süresinin sonuna doğru şiddetli öksürük, gözlerde ağrı hissi, baş ağrıları, yüksek ateş ve bir türlü karın ağrıları bir süre sonra rahatsızlık vermeye başlar. Hastaların hemen hemen hepsinde boğazda şişlik ve kızarıklık ile bademcik ve boğazlarda gri renkte iltihaplanma görülmektedir. Öpücük hastalığının en belirgin özelliği ise boğazın her iki tarafındaki lenf bezlerinin büyümesidir. Bazen bu sadece boğazla kalmaz çene, koltuk altı, kulak ve kasık bölgelerinde de görülmektedir. Öpücük hastalığının bazen dalak ve karaciğerde büyümeye sebep olduğu da gözlenen bulgular arasındadır. Ayrıca bütün hastalarda aynı sonucu vermese de öpcük hastalığı sarılık ve nadirde olsa ölümlere yol açmaktadır.

Öpücük Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Öpücük hastalığının kendine özgü bir tedavisi maalesef bulunmamaktadır. Viral bir hastalık olduğu için bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler fayda vermez hastalığın geçmesine katkı sağlamamaktadır. Öpücük hastalığı tanısı konulan birinin özellikle bir çocuğun aktiviteden uzak durup yorgun düşmemesi gerekir. Bol bol istirahat etmesinde fayda vardır. Hastalık halinde bol bol sıvı alınmalı ve ateşin yüksek seyrettiği zamanlarda ise ateş düşürücü ilaçlar alınması uygundur. Öpücük hastalığının iyileşme süresi iki ile dört hafta arasında değişmesi beklense de bazı vakıalarda büyüyen dalağın inmesi, şişen bezlerin inmesi birkaç aylık bir dönemi kapsamaktadır.
" } ] }