{ "title": "Omurga Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Omurga-Hastaliklari-15.jpg", "date": "19.01.2024 00:59:06", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Omurga Hastalıkları, vücut yapısının orta kısmında yer alan omurga hareketliliği ve dengeyi sağlayan kemik yapısıdır. Sıralı bir sütun halinde olan bu yapı bazı organlarla bağlantılı olarak işlevini yerine getirmektedir. Kalıtsal veya çevresel faktörlerle birlikte omurga hastalıkları oluşabilir. Boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu bölgesinde omurga kemikleri yer alır. Bu alanlardan herhangi birinin hasar görmesi halinde söz konusu omurga rahatsızlığı ortaya çıkabilir.

Lomber disk hastalığı: Bel bölgesindeki omurlar arasındaki diskte birtakım sebeplerden ötürü hasar meydana gelmesi bu omurga hastalığının ortaya çıkmasına etken olur. Omurganın bel kısmındaki sinirlere baskının oluşmasıyla birlikte şiddetli bir şekilde ağrı hissi ortaya çıkar. Bu durum ani hareketlerle üst seviyeye yükselir. Lomber disk hastalığı kapsamında omurga problemine ortam hazırlayan hasarlı sinirlerin ağrısı bacaklara kadar etki eder. Bu hastalıkla birlikte idrar tutamama, iktidarsızlık durumu ve felç oluşumu meydana gelir. Bel ve bacak kısmında güç kaybı, uyuşma hissi gibi durumlar bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Fiziksel ve ilaçlı tedavi yöntemiyle bu omurga hastalığı belirli bir vadede iyileştirilebilir.

Kifoz hastalığı: Omurga yapısının öne doğru eğrilmesiyle ortaya çıkan bu hastalık halk arasında kamburluk olarak bilinir. Omurga düzeneğine deri yüzeyinde yan cepheden bakıldığında anatomik yapıda eğriliklerin baş göstermesi kaçınılmaz bir durumdur. Boyun, sırt kısmı, bel ve leğen kemiği bölümündeki şekil bozukluğu kifoz hastalığı yönünden ön planda tutulan omurga alanlarıdır. Bu hastalık genellikle sırt bölgesinde ortaya çıkar. Sırt bölümündeki çıkıntı kötü bir görünüme yol açar. Kalıtsal veya dış etkenlerden sonra meydana gelebilen bu rahatsızlık omurgaların deforme olup birbirine yapışması yapısal bozukluğu beraberinde getirir. Söz konusu bu hastalığın erken teşhisi halinde tedavisinin yapılması mümkün olup ilerleme göstermesi ile tedavi zorlaşmaktadır.

Enfeksiyon: Omurgada meydana gelen virüslerin yıkıcı etkisi iltihaplanmaya yol açarak enfeksiyon oluşumuna ortam hazırlar. Çeşitli mikroorganizmaların varlığı omurga kemiklerinde tahribata sebep olur. Hal böyle olunca bağışıklık sistemi dengesini kaybederek omurga hastalığına davet çıkaran bir sağlık sorunu olarak devreye girer. Bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması için tıbbi tedavinin hekimlerce kontrol altına alınması iyileşme açısından fayda sağlar.
" } ] }