{ "title": "Nörolojik Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Norolojik-Hastaliklar-93.jpg", "date": "20.01.2024 07:30:51", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Nörolojik hastalıklar, geçmişten günümüze kadar sürekli olarak insanlarda görülebilen hastalıklardır. Bu hastalıklar direk olarak beyinle alakalı olan hastalıklardır. Bu hastalıklar birçok zaman kendisini ortaya çıkararak ciddi bir şekilde soruna neden olarak kişinin psikolojisini etkilemektedir. Nörolojik hastalıklar, kişide oluşturdukları etkiler nedeniyle kişinin iş hayatında, eğitim hayatında ve aynı zamanda sosyal hayatında çok ciddi olumsuzluklara neden olmaktadır. Bunun nedeni ise tabi ki meydana gelen hastalıkların belirtilerinin çok ciddi olmasıdır. Nörolojik hastalıkların tümünden bahsetmemiz mümkün değildir. Ancak bazı nöroloji hastalıkları insanlarda çok sık bir şekilde görülmektedir. Bazılarının net tedavileri olsa bile bu hastalıklardan bazılarının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavisi olmayan nörolojik hastalıkların sadece belirtilerinin ortadan kaldırılması için bazı müdahaleler sağlanabilmektedir. Şimdi bu hastalıklara daha yakından göz atalım.

Parkinson hastalığı: İnsanlarda meydana gelmesi durumunda direk olarak el titremesi olarak kendisini gösteren bu hastalık, günümüzün en büyük nörolojik hastalıklarından biridir. İnsanlarda yaşam kalitesinin ciddi bir derecede düşmesine neden olan bu hastalık en çok yaşlılarda ortaya çıkmaktadır. Parkinson hastalığının etkileri ise kişinin psikolojisine ve fizyolojisine bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir.

Migren: En sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alan bu hastalık çeşitli kombinasyonlarla birlikte ortaya çıkar ve genellikle ataklar şeklinde etkilerini gösterir. İnsanlarda şiddetli baş ağrısı olarak etkilerini gösteren bu rahatsızlık kişinin yaptığı fiziksel aktivitelerle şiddetlenerek ortaya çıkmaktadır. Hastaların yüzde doksanı kadarında bulantı da baş ağrılarına eşlik etmektedir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemine bağlı olarak kusma sorunu da meydana gelebilmektedir.

Deli dana hastalığı: Beyinde meydana gelen iltihaplanmalarla birlikte ortaya çıkarak farklı belirtilere neden olan bu durum direk olarak virüslerden kaynaklanmaktadır. Aynı grupta bulunan hastalıkların bu hastalığa dönüşme durumu çok yüksek bir ihtimaldir. Belirti olarak genellikle kişide koordinasyon bozukluğu ve aynı zamanda ciddi kişilik bozuklukları şeklinde etkilerini göstermektedir.

Vertigo hastalığı: bu hastalığın hal arasındaki adı baş dönmesi rahatsızlığıdır. Kişi kendisini boşlukta hissettiği için etraftaki tüm eşyaların döndüğünü düşünmektedir. Bu nedenle kişide ciddi bir şekilde dengesizlik sorunu meydana gelmektedir. Vertigo hastalığıyla birlikte ciddi belirtiler meydana gelmektedir. Özellikle kulak iltihabı, baş dönmesi, göz kararması, kişinin dengesini tam olarak sağlayamaması gibi çeşitli etkilere neden olmaktadır. Bu rahatsızlık kanser, epilepsi, kulak iltihabı, zehirlenme durumları ve çevresel faktörlerden dolayı oluşabilmektedir.

Uyku apsesi: İnsanlarda uyku sırasında yaklaşık 10 saniyeden daha fazla süren nefes kesilmesi olarak bu sorun belirtilebilir. Bu durum gece süresinde sık sık meydana gelerek kişinin uykusunun bölünmesine neden olmaktadır. Sorun direk olarak nörolojik hastalıklar arasında yer almaktadır. Uyku apnesi olarak adlandırılmış olan bu hastalık için gerekli olan tedaviler yapılmadığında kalp krizi ve felç gibi durumların oluşma ihtimali çok yüksektir.

Sara hastalığı: Çok eski zamanlara dayanan bu hastalık, insanlarda nedeni bulunamayan nörolojik hastalıklardan biridir. Nöbetler şeklinde etkilerini gösteren bu rahatsızlık bilinç kaybı ile etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Kişinin bilinci kapandığında kişi yere düşeceği için yaralanmalar olabilir. Bu nedenle sürekli kasılmalar meydana gelir ve bu kasılmalar kişinin işlerini sıkarak kırmasına neden olabilecek derecede ciddi olabilir.
" } ] }