{ "title": "Muhabbet Kuşu Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Muhabbet-Kusu-Hastaliklari-68.jpg", "date": "20.01.2024 08:43:17", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Muhabbet kuşu hastalıkları, Papağan çeşidinin ufak cinsi ve evcil bir kuş türüdür. Bu kuşlar ilgiyi oldukça severler. Karakter olarak oldukça cana yakın ve zekidirler. Öğretilmek istenilen kelimelerinin bazılarını rahatlıkla öğrenip tekrarlayabilir. Muhabbet kuşlarının ana vatanı Avustralya'dır. Bu kuşların yapıları oldukça hassastır. Bu sebepten dolayı muhabbet kuşu hastalıklarına rahatlıkla yakalanabilirler. Çoğunlukla tükettikleri besinler tohum çeşitleridir. Muhabbet kuşu besleyen kişiler bu kuşu iyi tanıması gereklidir. Bazen olan dışı yaptığı hareketler hastalıktan kaynaklı olabilir.

Muhabbet kuşu hastalıkları

Çiçek hastalığı: Tehlikeli bir hastalık türüdür. Kısacası veba olarak adlandırılır. Çoğunlukla çiçek hastalığı çabuk ve kesin olarak kitlesel ölüm ile sonuçlanmaktadır. Rahatlıkla bulaşabilir. Bulaşma süresi 7-8 gün civarındadır. Çiçek hastalığı göz çevresi, gaga ve ayaklarda görülür. Rahatsızlanan kuşun mutlaka aşı yapılması gereklidir. Çiçek hastalığı kapan bir kuş 8 gün içerisinde kuyruğunu sallayarak ve ağızının açarak ölür. Virüsten kaynaklı bir hastalıktır. Kuşa uygulanacak antibiyotikler pek faydalı olmamaktadır.

Mantar hastalığı: Muhabbet kuşu hastalıklarından biri olan mantarın belirtileri tiftiklenir, tüylerinde dökülme olur, vücudunda kellik oluşur ve bu yerlerde pullanma, kızarıklıklar olur. Mantar bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer evinizde başka kuşlar var ise kafeslerini ayırmanızda yarar vardır. Mantar rahatsızlığı yaşayan kuşun suluğunu, kafesini, yemliğinin her tarafı güzelce temizlenip dezenfekte edilmesi gereklidir. Kafes temizlenirken nizoral şampuan ile yapılmalıdır. Hasta olan kuş için ise nizoral tablet olan ilaçtan suyun içerisine eriterek katılır. Günlük suyu tazeleyerek bir hafta boyunca verilir. Muhabbet kuşunun vücudunun pullanan ve kızaran yerlerine 100 cc iyot solüsyonu rabenzol ilacı ve 50 cc kaynatılmış olan su ile karıştırılır. Bu karışımı 7 gün boyunca vücuduna ucunda pamuk bulunan bir çubuk yardımıyla uygulanır.

Sindirim sistemi hastalığı: Muhabbet kuşlarını hatalı beslenme ve mikroplu besinler yardımıyla yavaş yavaş sindirim sistemini bozabilir. Sindirim sistemi hastalığının belirtileri karın kısmında bulunan damarlar yeşilimsi olmaya başlar, hafif kararma ve kızarıklık meydana gelir. Bu rahatsızlıkta en çok dikkat etmemiz gereken şey muhabbet kuşunun yemliğini devamlı temizlemeli ve özellikle yemekte zorlanacağı besinlerden vermemeliyiz.

Solunum yolları bozukluğu: Solunum yolu hastalığı enfeksiyondan kaynaklı olmaktadır. Bu hastalığın belirtisi sanki boğazına bir şey kalmış gibi ağzını açıp kapatır, nefes almakta zorlanır ve çok fazla kuyruğunu sallar. Tedavide antibiyotik uygulanır. İçme suyunun içerisine vitamin ve baytril ilacı karıştırılır. Her gün taze bir şekilde 5 gün boyunca suyu tazelenmelidir.

Ayak şişliği: Ayak şişliğinin belirtileri ateşlenme ile ayak bilekleri de şişme olur. Ayak parmaklarını şişlikten dolayı kapatamaz duruma gelir. Ayrıca ayak tabanlarında yaralar ve şişmeler de meydana gelir. Tedavi amaçlı olarak teramycn krem sürülebilir. Merhemle beraber aspirinin 1/4 toz haline getirerek karıştırılır. Bu karışımı sabahları ayak tabanlarına sürülmelidir. Akşamları ise muhabbet kuşun ayaklarını saf vanodin'in içerisine sokulur. Bunla beraber ağızdan 1-2 damla olarak baytril damlatılır. Bu tedavi yöntemini bir hafta boyunca uygulanmalıdır.

İshal: Muhabbet kuşlarında oluşan iki çeşit ishal vardır. Bunlar gıdaya bağlı ve mikrobik olarak ayrılmaktadır. Mikrobik olan ishal türünde ishal diyeti tedavisi uygulanır. Yalnızca yulaf ve ince yem besin olarak verilir. Bunun dışında yumurta ve mama sade olarak verilmez. Devamlı olarak mamalığın içerisinde haşlanmış patates bulundurulmalıdır. Ayrıca ishalden dolayı vücudunun kaybetmiş olduğu suyu ıspanak ve marulun kart yapraklarından verilerek karşılanır. Mikrobik olan ishalde veterinerde kuşun dışkısına tahlil yapılır. Tahlil sonucuna göre ilaç tedavisi uygulanır. Muhabbet kuşu hastalıkları içerisinde olan ishal rahatsızlığına uygulan bazı ilaçlar; koksidin, sulfamazettin ve niflodin'dir. Bu rahatsızlığın önüne geçebilmenin en iyi yolu temiz ve günlük su kullanımı, kafes ekipmanlarının temizliği, yem kullanımı ve temiz mama ile sağlanabilir. Ayrıca tohum ve haspır elenmeli, kuru ve temiz bir ortamda muhafaza edilmeli, belli aralıklarla bu besinler koklanmalı ve kokusunun normal olup olmadığına bakılır. Eğer tohumlarda küf kokusu mevcut ise kesinlikle kullanılmamalıdır.

Diğer muhabbet kuşu hastalıkları

" } ] }