{ "title": "Motor Nöron Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Motor-Noron-Hastaligi-59.jpg", "date": "21.01.2024 17:41:03", "author": "sultan yiğit", "article": [ { "article": "Motor Nöron Hastalığı, ALS olarak da adlandırılır. Kas erimesi ve omurilik harabiyeti anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Kasların ihtiyaca göre çalışabilmesi için motor nöron denen sinir grubunun düzenli çalışması gerekir. Motor Nöron Hastalığında, bu motor nöronlar çeşitli sebeplerle çalışamaz duruma gelmiştir. İstemli kas kasılması bozulmuştur.

Motor Nöron Hastalığı Fizyopatolojisi

Merkezi ve Çevresel Sinir Sistemini tutan, ilerleyici bir hastalıktır. İlk olarak spinal korddaki ön boynuz hücreleri ardından tüm motor ünite dejenere olur ve bu dejenerasyon sonucu spastisite gelişir.

Motor Nöron Hastalığı Sebebi

Kesin bilinmemektedir ama çeşitli hipotezler vardır. Genetik yatkınlık, viral enfeksiyonlar, otoimmünite, antioksidan fazlalığı sebebi ile ortamda biriken serbest radikaller, kimyasal bir haberci olan glutamatın çok fazla olması, normal dışı protein yığınlarının birikmesi, motor nöronlara destek verip yalıtımını sağlayan glia hücrelerinin azlığı, nörotrofik faktörlerin doğru üretilememesi gibi birçok hipotez öne sürülmüştür.

Motor Nöron Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle erkeklerde görülen bu hastalık güçsüzlük ile başlar ve zaman içinde tüm kol ve bacaklara yayılır. Bazı hastalarda ise başlangıç bulgusu konuşma ve yutma güçlüğüdür. Hastalık ilerledikçe kaslarda ağrı ve kramplar belirtilere eşlik eder. Zamanla üst (Spastisite ve reflekslerde artış gibi) ve alt (Kas atrofisi gibi) motor nöron bulguları daha belirgin hale gelir. Aynı zamanda bu Motor Nöron Hastalığı vücudun bütün kaslarını etkilemez. Hastanın cinsel fonksiyonları etkilenmez, kalp kası zarar görmez, hasta bağırsaklarını ve idrarını kontrol edebilir.

Motor Nöron Hastalığının Seyri

Güçsüzlük zamanla başladığı alandan diğer uzuvlara (Kol, bacak, dil ve yutak kaslarına) yayılması sebebiyle hastanın günlük yaşamı aktivitesi kısıtlanabilir. Tek başına iş göremeyebilir; yemek yiyemez, giyinemez, yıkanamaz, yataktan dahi tek başına kalkamayabilir. Hastalığın seyrinin en kritikleştiği zaman solunum kaslarının da etkilenip hastada nefes darlığı yaptığı zaman dilimidir. Hastada solunum ve beslenme yetersizliği çıktığı zaman yakın tıbbi desteğe ihtiyacı vardır. Hastalığın yaşam suresi, ortaya çıkışından itibaren genellikle 4-6 yıl olsa da 10 yıl ve daha üzeri yaşayan hasta da vardır ve bu süreç içerisinde semptomların gerilediği ve yok olduğunu bildiren hastalarda olmuştur; bunun sebebi tam olarak bilinmemektedir.

Motor Nöron Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Klinik belirtilere göre konur ama ayırıcı tanı da yardımcı tanı yöntemi olan elektromiyogram (EMG), manyetik rezonans görüntüleme (MR), bazı kan ve idrar tetkikleri kullanılabilir.

Motor Nöron Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Malesef henüz kesin tedavisi yok ama Riluzol'ün hastalığın ilerlemesini yavaşlatıp hastanın ömrünü uzattığı kanıtlandı. Yeni ilaç çalışmaları sürmekte. Medikal tedavinin yanı sıra hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilmesi, gerekli tedbirlerin alınması da çok önemlidir.
" } ] }