{ "title": "Miyom Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Miyom-Hastaligi-53.jpg", "date": "20.01.2024 04:41:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Miyom hastalığı, rahim içi dokusunda ve rahim ağzında düz kas dokusunda oluşabilen iyi huylu tümörlerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu şekilde oluşan miyomlar farklı büyüklüklere olabilir. Bazıları toplu iğnenin başı kadar, bazıları da bir karpuz kadar büyüyebilir. Büyüme aşamaları yavaştır. Genellikle iyi huyu olsalar da nadiren kansere dönüşebilirler. Çoğu kadın miyom hastalığı olduğunun farkında bile olmaz. 30-40 yaşları arasındaki kadınlarda miyom hastalığına daha fazla rastlanır. Menopozda hormon tedavisi görmeyenlerde miyomlarda küçülmeye başlar. Bu hastalığın kadınları ergenlikten önce etkilemesi çok nadir görülür.

Miyom hastalığı risk faktörleri nelerdir?

Bu hastalığın kadınları %20-40 oranında etkilediği düşünülmektedir. Kadınlar ne yazık ki miyom hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında fazla bilgi sahibi değildir. Bu nedenle kadınlar arasında görülme oranı yüksektir. Kadın üreme sistemini etkileyen hastalıklar arasında ilk sıralarda bulunan miyom hastalığı açısından risk faktörleri ise; genetik yatkınlığın olması, siyah ırktan olmak, obezite ve daha önce hiç doğum yapmamak olarak sayılabilir.

Miyom hastalığı neden olur?

Kadın üreme sistemini etkileyen miyom hastalığının neden oluştuğu hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. Bunun için uzmanlar bazı teorileri savunurlar. Bunlar arasında en yaygın olanları arasında genetik değişimlerin olmasıdır. Bunun nedeni ise miyom hücrelerinin incelemesinde rahim düz kaslarındaki genlerde kodlama farklılığının olmasındandır. Ayrıca miyom hastalığının oluşumunda insülin tarzı bazı maddelerin büyümelerinde etkili olduğu görülmüştür. Hormonlarda miyom hastalığının oluşumunda ciddi etkiler yapmaktadır. Çünkü ergenlik öncesinde miyomların nadiren oluşması, menopozdan sonra miyomların gelişmemesi, var olanlarda gerileme olması, miyom hastalığı varlığında östrojen hormonu fazlalığı nedeniyle bazı rahatsızlıklarında ortaya çıkması hormonların etkisini göstermektedir.

Miyom hastalığı belirtileri nelerdir?

Miyom hastalığı belirtilerinin farkına varılması tedavinin etkinliğine yardımcı olur. Hastalarda görülen belirtiler değişkenlik gösterebilir. Bazen belirti olmadan miyomlar gelişebilir. Miyom hastalığında ortaya çıkan belirtiler miyomların yerine, büyüklüğüne, sayısına göre farklılık gösterebilir. Belirtiler bazı hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilerken, bazılarında sorun yaşatmaz.

Kanama olması: Miyom hastalığında en fazla görülen belirti kanamadır. Bu etki en fazla submukozal ve Intramural miyomlarda görülür. Rahim içine doğru yerleşmiş miyomlar daha fazla kanamaya yol açar. Bununla beraber adet kanalarının uzun ve ağrılı olması, pıhtılaşma problemlerinin olması da kaçınılmazdır. Miyom hastalığı hem adetlerin düzensizleşmesine hem de adet görememeye yol açabilir.

Ağrı olması: Özellikle miyom dejenerasyonu olduğunda miyom hastalığı ağrıya neden olabilir. Saplı miyomların kendi çevresinde dönmesi, miyomlarda enfeksiyon gelişmesi gibi hallerde ağrı hissedilebilir.

Bası semptomları: Miyomların mesane, rektum gibi komşu alanlara yaptığı bası nedeniyle bazı semptomlar oluşabilir. Miyomlar idrar torbasına bası yapıyorsa hastalarda idrar sıklığı artar, servikste yerleşenlerde vajinal akıntı, cinsel sorunlar, kanama, ağrı gibi etkiler yapabilir. Eğer bağırsaklara bir bası varsa gaz, kabızlık, basur gibi sorunlar, mesane boynuna, idrar yoluna bası varsa idrar kaçırma, idrarı yapamama gibi semptomlar oluşabilir.

Miyom hastalığı komplikasyonları

Miyom hastalığı her zaman bir belirtiye neden olmadığı için, hastada ortaya çıkan bazı komplikasyonlar tanı koymaya yardımcı olabilir. Bunlara arasında;

Torsiyon (Sap üzerinde dönme): Saplı miyomların bazıları kendi çevresinde dönerek kanlanmanın bozulmasına neden olabilir. Bu venöz ve arteryel dolaşımın tıkanmasına neden olur ve damar dışına sızıntı olmasına yol açar. Bunun sebep olduğu şiddetli ağrı miyom hastalığın tanısında önemlidir.

Enfeksiyon olması: Nadir olarak miyomlarda oluşan ülserleşme enfeksiyona neden olabilir. Bu kanamaya ve ağrıya yol açabilir.

Kanserleşme: Miyomların kanserleşmesi nadir görülen bir durumdur. Fakat miyomların sarkom tipi kanser yapma özelliği vardır. Uzmanların çoğu kanserin miyom hastalığı dışında geliştiğini düşünse de ağrı, miyomda yumuşama, ani büyüme gibi etkiler olduğunda kanserin değerlendirilmesi gerektiğini de belirtirler.

Karında kanama ve sıvı birikmesi: Miyom damarlarının yırtılması, genellikle saplı miyomların karın zarını etkilemesi gibi nedenler kanama karında sıvı birikmesine neden olabilir.

Rahmin ters düz olması: bu sorun saplı miyomların rahmi aşağıya çekmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu geliştiği zaman hastada ani ve şiddetli bir sancı sorunu yaşanır. Bunun öncesinde de kanama olur.
" } ] }