{ "title": "Meniere Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Meniere-Hastaligi-99.jpg", "date": "19.01.2024 12:36:30", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "Meniere hastalığı, iç kulak sıvısının artması veya azalması durumudur. Hastalığın başlangıç kısmında iç kulak kısmında sıvı artışı olur. Bu sıvı basınç yapar ve iç kulak zarını kötü bir şekilde etkiler. Bu sıvıdaki basıncın artmasının sebebi genellikle belli değildir. Sonuç olarak denge ve işitme duyuları zarar görebilir. Meniere hastalığı daha çok bayanlarda görülür.

Meniere hastalığı belirtileri nelerdir?
Hastalığın şikâyetleri nöbetler halinde gelir. Bu nöbetlerin ne kadar süreceği bilinmez. Dakikalar, saatler bazen birkaç gün bile sürebilir. Nöbetlerin ne zaman başlayacağı veya ne sıklıkla başlayacağı belli olmaz. Baş dönmesinin yanında bulantı, kusma gibi sorunlarda katılabilir. Stres, tuzu fazla kaçırma, gerginlik gibi sorunlar baş dönmesi nöbetlerinin başlangıcına sebep olabilir.

Meniere hastalığı tanısı nasıl konulur?

Meniere hastası olan kişilerin teşhisini koymak kolay değildir. Hasta eğer bir nöbet geçiriyorsa istemsiz göz hareketleri, ayakta duramama ve yürüme zorluğu gibi durumlar görülebilir. Hastanın baş dönme nöbetlerinin sıkça takip edilmesi gereklidir. Meniere hastalığı işitme kaybı yaşadıkları için ilk yapılması gereken şey odiometri adı verilen testlerdir. Odiometri testi işitme kaybı olup olmadığı ve iç kulağın durumu hakkında bilgi toplamamızı sağlar. Bu test sayesinde kesin olmasa da kişinin meniere hastası olup olmadığını anlayabiliriz.

Meniere hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Günümüzde hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla beraber küçük tedavilerle hastalığı dindirmek mümkündür. İlaç tedavileri, idrar söktürücüler gibi gibi. Hastada nöbetleri başlatan şey strestir. Stresin yanında sigara, alkol, fazla tuz gibi etmenler de eklenebilir.
" } ] }