{ "title": "Menenjit Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Menenjit-Hastaligi-27.jpg", "date": "21.01.2024 00:34:39", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Menenjit Hastalığı, menenjit özellikle beynin etrafında bulunan zarların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık çeşididir. Eğer menenjit hastalığının tedavisi hemen yapılmazsa kişide büyük çapta beyin hasarının oluşmasına, işitme kayıplarına ve en önemlisi ölüm ile sonuçlanabilecek durumların ortaya çıkmasına neden olan çok ciddi olan bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. Menenjit hastalığına yakalanan kişilerin yaklaşık olarak %95'i genellikle beş yaşın altındaki çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Özellikle çok kalabalık ortama maruz kalan yetişkinler ve çocuklar menenjit hastalığına yakalanma riski oldukça fazladır. Çevrede bulunan bazı virüs çeşitleri kişinin hafif dereceli bir menenjit hastalığına yakalanmasına neden olabilmektedir. Ancak kişi bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak gelişen menenjit hastalığı en acil tıbbi hastalıklardan bir tanesidir.

Menenjit Hastalığının Belirtileri Nelerdir, kişide ya da çocuklarda halsizlik, şiddetli baş ağrıları, ateş, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, kusma, ensede oluşan sertlik, uyku halinin olması ve ciltte ortaya çıkan lekeler sayılabilir. Ancak menenjit hastalığının en önemli belirtisinden bir tanesi de yüksek ateşe bağlı olarak havale geçirmesidir. Menenjit hastalığı birkaç gün devam eden üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığı ya da bağırsak enfeksiyonu şeklinde başlayabilmektedir. Bu durumların devamında çocuğun durumu oldukça ağırlaşır ve başka belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bebeklerde menenjit hastalığının belirtileri biraz daha zor anlaşılmaktadır. Çünkü bebeğin vücut ısısı ya çok yüksek ya da çok düşük olabilir. Bununla beraber kucağa alınsa bile devam eden ağlama, huzursuzluk, beslenmek istememesi, uyku halinin devamı ve bebeğin kafasındaki bıngıldağın normalden daha bombeli bir şekilde durması ile fark edilebilir. Menenjit hastalığı özellikle üst solunum yolu, eller ve mikrop yolu ile vücuda alınmaktadır.

Menenjit Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?
Menenjit Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi, bakteriyel menenjit tıbbi olarak acil bir durumdur. Eğer çocuğunuzda menenjit hastalığının belirtilerinden birisi ya da birkaçı mevcut ise hemen zaman kaybetmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kesin tanının yapılabilmesi için doktor çocuğun omurilik sıvısından örnek alacaktır. Bu sıvı alımında herhangi bir zarar bulunmamaktadır. Bakteriyel etken kaynaklı menenjit hastalığında çocuğa antibiyotik tedavisi uygulanır ve hastanede gözetim altında tutulur. Viral enfeksiyondan kaynaklı olan menenjit hastalığında antibiyotik kullanımına yer verilmez. Sadece sıvı tedavisi, ağrı kesiciler ve ateş düşürücü ilaçlar ile hasta takip edilerek rahatlaması sağlanır.
" } ] }