{ "title": "Mds Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Mds-Hastaligi-32.jpg", "date": "20.01.2024 17:35:51", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Mds hastalığı, Kemik iliğinin üretmiş olduğu kan hücresinin yeteri kadar üretmemesi durumunda oluşmaktadır. Mds hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Mds hastalığı daha çok yaşlılarda görülmekte olan bir hastalıktır ve diğer adı kemik iliği olarak bilinir. Kemik iliğinin göre kan üretmek olduğundan dolayı sağlıklı kemik iliğine sahip olan kişiler kaybolan hücrelerin yerine sağlıklı kan üretimi yapar. Fakat kemik iliği hastalığı olan kişilerde ise hücreler ölür fakat ölen hücrelerin yerine taze kan üretilmez çünkü kemik ilikleri sağlıksızdır ve kan üretimi yavaş olur. Hücrelerin öldüğü ve onların yerine üretilmeyen kanın yanında bir de normal olmayan displastik hücreler oluşabilir.

Mds hastalığı oldukça önemli bir hastalıktır çünkü bu hastalıkta hücreler yenilenemeyebilir bunun sonucunda ise trombositopeni, anemi ve lökopeni gibi durumlar meydana gelebilir. Mds hastalığın ilerleyen safhaları ise ciddi sorunlara yol açabilir. Akut lösemiye neden olabilir.

Mds Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Mds Hastalığı Neden Olur?

Mds hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir. Mds hastalığı herhangi bir nedene bağlı olarak oluşan bir hastalık değildir. Kanser tedavisi gören bazı kişiler kemoterapi görürler ve kemoterapi tedavisinde mds hastalığı oluşabilir.

Mds Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mds hastalığı kişiden kişiye değişmektedir. Yani kişinin tedavisi yaşına, hastalığın ilerleyip ilerlemediğine, daha önce herhangi bir hastalık geçirip geçirmediğine kadar her detay önemlidir. Mds tedavisi bazı aşamalardan meydana gelmektedir bunlar;
" } ] }