{ "title": "Mantar Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Mantar-Hastaligi-71.jpg", "date": "20.01.2024 10:52:17", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Mantar Hastalığı, virüslerin neden olduğu bir deri hastalığıdır. Mantarlar deride ve tırnaklarda çoğalabilen, gözle görülemeyecek kadar küçük olan virüs ve bakterilere bağlı hastalıklardır. Birçok nedenden dolayı oluşma özelliğine sahip olan mantarlar bazı durumlarda fark edilemeyecek kadar sinsi ilerler. Genel olarak mantar hastalığının birçok belirtisi vardır. Bunlarda en yaygın olarak görüleni ise ağrı, kızarıklık, kaşıntı ve mantarın oluştuğu alanda sertleşmedir. Mantar hastalığı dışarıdan gelen ve vücudun oluşturduğu hastalıklar olarak ikiye ayrılmaktadır.

Vücuda dışarıdan gelen mantar hastalığı

Bu hastalığı sebebi, başka bir bireyde aktif olan mantar hastalığının başka bir bireye bulaştırmasıdır. Tabiat gereği insanlar bir arada yaşamaktadırlar. Toplu yaşam alanlarında bu hastalıkların bulaşması ve yayılması oldukça kolaydır. Okullar, işyerleri, havuzlar, toplu taşıma araçları vb. Yerler bu hastalığın bulaşması için uygun olan ortamlardır. Ayrıca kişisel eşyaların ortak olarak kullanılması ve bireyin el veya vücut teması ile kolaylıkla bulaşabilmektedir.

Vücudun oluşturduğu mantar hastalığı

İnsan vücudu kendi yararlı olan organizmaları içerisinde ihtiyacı olduğu kadarı bulundurur. Günlük hayatımızda birtakım sebeplerden dolayı oluşan stres, ilaç kullanımı sinir ve yaşam koşulları bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Zayıflayan bağışıklık sistemi bakteri ve virüslere karşı savunması hale gelir. Bu sebeplerden dolayı vücutta mantar oluşumu gerçekleşebilir.

Mantarın ortaya çıkabilmesi için nemli ve sıcak ortamlar yeterlidir. Virüslerin çoğalabildiği ve bakterilerin oluşup yaygınlaşabildiği en müsait ortam nemli ve sıcak ortamlardır.

Mantar hastalığı yapan mantar türleri

Keriyon cilt mantarı: bu mantar türü kendini su toplayarak belli etmektedir. Keriyon cilt mantarı en fazla hayvancılık ile ilgilenen kişilerde görülmektedir. Hayvanlarda bulunan bakteriler insan vücudu ile temas ederek mantar oluşumunu tetikler. Bu durum hemen hemen bu iş ile ilgilenen tüm bireylerde meydana gelebilmektedir.

Anüler cilt mantarı: bu mantar türü en fazla görülmekte olan bir halka şeklinde vücutta kendini gösteren ve yayılabilen bir tür deri hastalığıdır. Kendini vücutta kabarık ve kızarmış şekilde belli eder.

Tineo versicolor cilt mantarı: İnsanlarda oluşan ter problemi nedeniyle oluşan bir deri hastalığıdır. Bu mantar hastalığı kendini kol ve bacak bölgelerinde kızarıklık oluşturma ile gösterebilmektedir.

Ayak mantarı: Vücudumuzda ayak kısmında oluşan bir hastalıktır. Bu nedenden dolayı ayakta kaşınmalar ve soyulmalar meydana gelebilmektedir. Bu hastalık genellikle spor yapan, kalabalık ortamlarda yaşayan, vücut ve ayak temizliğine dikkat etmeyen insanlarda görülmektedir. Bu türde mantarlar genellikle ayak parmakları arasına yerleşmektedir. Ayak parmakları arasında kızarıklıklar ve istemeyen kokular meydana getirir.

Saçkıran: bu hastalık türü daha çok çocuklarda görülmektedir. Bulaşıcı olma özelliği taşıyan bu mantar türü saç kırılmalarına ve dökülmelerine yol açar. Ayrıca kafa derisini saran mantarlar kepek ve dökülmelere neden olmaktadır. Bu hastalığa yakalan birey ile kesinlikle temas edilmelidir.

Tırnak mantarı: Tırnak aralarına yerleşmiş bakterilerin ve virüslerin neden olduğu mantar türüdür. Daha çok ayak temizliğine önem vermeyen bireylerde ortaya çıkmaktadır. Tırnakların arasında oluşan virüs ve bakteriler tırnağın jiletlenmiş gibi bir hal almasına sebep olabilmektedir. Hastalık oldukça bulaşıcıdır. Dikkat edilmemesi halinde diğer tırnaklara da bulaşabilir.

Bacak ve kasık mantarı: Diğer mantarların taşıdığı özelliklerin hemen hemen aynısını taşımaktadır. Bacak ve kasıklarda oval şeklinde kızarıklıklar meydana getirebilen bu hastalığın değişik türleri bulunmaktadır. Bu hastalıkta bireylerin dikkat etmesi gereken birçok unsur vardır. Kasık veya bacak mantarları vücudumuzun diğer bölgelerine de etki edebilirler. Bulaşma ihtimali yüksek olan bu mantar türünün tedavisi oldukça dikkatli yapılmalıdır. Aksi takdirde cildin tamamına yayılması ve önüne geçilemez bir vaziyet alması söz konusu olabilir.

Mantar hastalığı kendini en fazla ergenlik dönemlerinde göstermektedir. Ayrıca el ve ayağı sürekli ıslak kalan ve banyodan sonra ayaklarını iyice kurulamayan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Kişisel eşyalarını başka bireyler ile paylaşan kişilerde de bu tür hastalıklar oluşmaktadır. Mantarın oluşmasına neden olan en önemli faktörlerden diğeri de aşırı terleme sorunudur. Aşırı terleyen kişilerin vücutlarında nem ve sıcaklık oranı fazla olduğundan dolayı mantar oluşumu meydana gelebilmektedir. Mantara sebep olan birçok etken arasında bireyin bağışıklık sisteminin zayıf olması da oldukça etkilidir. Günlük hayatta kullanılan ayakkabıların sıkı ve havasız olması da mantar oluşumuna oldukça uygun bir ortam sağlar.

Mantar hastalığı kendini tüy ve kıl olmayan kısımlarda daha fazla göstermektedir. Bu hastalık genel olarak kırmızı renginde veya pullanma olarak başlamaktadır. Bu oluşumda sonra yavaş yavaş tüm vücuda yayılmaya başlar.

" } ] }