{ "title": "Mani Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Mani-Hastaligi-41.jpg", "date": "19.01.2024 21:30:26", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Mani hastalığı, Bipolar bozukluk hastalığı yani eski adıyla duygu durum bozukluğu veyahut manik-depresif bozukluk adlı hastalığın mâni evresine verilen isimdir. Mani hastalığı aşırı neşe ve yüksek enerji ile seyreden bir hastalıktır. Duygu durumun aşırı derece yükseldiği bir durumdur. Kişi kahkahalar atar, yüzünden gülümseme eksik olmaz, bolca para harcar, yorulmak bilmez ve uyumaz hale gelir. Çoğunlukla mani hastalığı ya da bipolar hastalığı olan kişiler intihara meyilli kişilerdir.

Mani hastalığı evresinde kişiler kendilerini“Mesih, Tanrı, Peygamber” zannedebilirler. Geçirilen çoğu manik atakta, hasta olan kişiyi psikiyatri servislerine yatırmak gerekebilir. Bu mani hastalığının tehlikeli olan yanı, neşenin yanı sıra taşkınlık yapma, saldırgan olma, her şeye sinirlenme potansiyeli olabilmektedir. Çevresine en ufak bir sorunda hakaretler küfürler edebilir, hatta kavgaya karışabilir. Şiddete eğilim mâni döneminde artar. Bazı hastalarda mani hastalığının yanı sıra psikoz görülebilmektedir. Bu durumda hastalarda paranoyalar, kendini çok önemli biriymiş gibi görme, takip edilme hissi bulunmaktadır. Örneğin bazen hasta uçabileceğini zannederek atlamaya kalkabilmektedir. Bu da hastalığın gelebileceği en tehlikeli noktadır.

Mani hastalığı çoğunlukla sanatçı hastalığı olarak bilinmektedir. Bunun sebebi dahilerde, sanatçılarda, ressamlarda, oyuncularda ve müzisyenlerde görülmesidir.

Mani Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Aslında mani hastalığı nedir adlı paragrafta mani hastalığının birçok belirtisinden kaba bir şekilde bahsettik.
Mani Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Belirtilerin çoğunun görülmesi mani hastalığının teşhisi için oldukça yeterli nedenlerdir. Bunların dışında yapılan MMPI çok yönlü kişilik testleri gibi bazı testlerin yapılması da teşhisin koyulmasını kolaylaştırmaktadır. Kişinin ayrıntılı muayeneden geçmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda aile öyküsü istenmektedir. Aile ile psikiyatri doktorunun konuşması gerekebilmektedir. Bazı hastaların mâni daha doğrusu bipolar bozukluk tanısı alması 2-3 yılı dahi bulabilmektedir.

Mani Hastalığı Neden Olur?

Mani hastalığına yani bipolar bozukluğa neden olan sebepler tam olarak bilinmemektedir. Bazı psikiyatri doktorları hastalığın biyolojik temelli, bazı psikiyatri doktorları ise hastalığın fiziksel etmenler kaynaklı olduğunu savunmaktadır. Aile öyküsünde bipolar bozukluk olan kişinin de genlerinde mani hastalığına rastlamak büyük ihtimaldir.

Mani Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mani hastalığında çoğunlukla kişilerin psikiyatri servisine başvurması gerekmektedir. Bunun dışında kişi yatmaya razı olmuyorsa ve çok ağır olmayan durumlar dışında ilaçlar ile mani hastalığı yatıştırılabilir. Bazı zamanlarda ise hasta ilaçlara karşı direnç gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise EKT yani elektrokonvulsif tedavi gerekmektedir.

Mani Hastalığına Sahip Bazı Yabancı Sanatçılar
" } ] }