{ "title": "Madalyon Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Madalyon-Hastaligi-53.jpg", "date": "20.01.2024 10:11:20", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Madalyon hastalığı, günümüzde tıbbi olarak \"Pitiriyazis roze\" olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Çok sık karşılaşılan bu rahatsızlık her ne kadar az görülse bile diğer dünya ülkelerinde çok yaygın olarak görülmektedir. İsminin anlamı kepek ve gül olan bu rahatsızlık genellikle pembe lekeler şeklinde belirtiler göstererek kendisini göstermektedir. Ülkemizde madalyon hastalığı olarak bilinen bu hastalık, göğüs ve bel bölgelerinde çok yaygın olarak belirtilere neden olmaktadır. Ortaya çıkardığı belirtilerle birlikte direk olarak sağlık problemleriyle birlikte şiddetli estetik sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle birçok kişi tedavi gereksinimi duymaktadır. Hastalık genellikle ergenlik dönemi ve sonrasında meydana gelmektedir. Bu nedenle çocuklarda görülme durumunun son derece az olduğunu söylemek mümkündür. En sık görülme yaş aralığı 15 ile 35 yaşları olan bu rahatsızlık yaşlılarda oldukça az görülmektedir. Ancak bu durum her yaşlıda bu hastalığın görülmeyeceği anlamına gelmemektedir. Bazen yaşlılarda ve bebeklerde de bu sorun ortaya çıkabilmektedir. Son olarak belirtmek isterim ki madalyon hastalığı, en çok yılın ilkbahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında sonbahar aylarında da sık görülen bu rahatsızlık için ne kadar erken müdahale edilirse hastalığın etki alanı o kadar azalacaktır.

Madalyon hastalığı nedenleri?
Madalyon hastalığı belirtileri?

Bu rahatsızlığın en büyük belirtisi, insanlarda özellikle göğüs ve bel bölgelerinde şiddetli kızarıklıkların meydana gelmesidir. Bu kızarıklıklar deri üzerinde sık sık ortaya çıkarak ciddi bir estetik sorunlara neden olmaktadır. Bunun yanında burun akıntısı ve boğaz ağrısı, çok yaygın bir şekilde etkili olmaktadır. Hastalık biraz daha ilerlediğinde ise insanlarda kepeklenmeler oluşmaktadır. Bu kepeklenmeler genellikle hafif kabarcıklar ve pembeleşmeler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hastaların yüzde 75'inde ise genellikle hafif ve orta şiddetli olarak bu belirtiler görülmektedir.

Madalyon hastalığı teşhis ve tedavi nasıl yapılır?

İnsanlarda meydana gelen klinik görünüm ve muayeneler direk olarak yeterli olmaktadır. Ciltteki belirtilere bakıldığında bu hastalığın tanısının konulması mümkündür. Bunun yanında yapılan kan testi ve idrar testi gibi tetkiklerde sonuç olumlu bir şekilde etkiler göstermektedir. Madalyon hastalığı tedavi aşamasında ise meydana gelen şiddetli kaşıntıyı engellemek amacıyla kortizonlu kremlerin kullanılmasıdır. Bu kremler kaşıntıyı engellediği gibi dirençli durumlarda ışın tedavileri kullanılmaktadır. Bu tedavilerle istenen sonuçlara ulaşılabilmektedir.
" } ] }