{ "title": "Lepra Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Lepra-Hastaligi-73.jpg", "date": "21.01.2024 05:05:17", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Lepra hastalığı, Vücutta oluşan deri hastalığı olarak tanımlanır. Halk arasında cüzzam olarak da bilinen bu hastalık sinirleri tutan kronik enfeksiyon hastalığıdır. İlk olarak ne zaman ortaya çıktığı tam bilinmemektedir. Tedavisinin bulunmadığı dönemlerde lepra hastalığı taşıyan kişiler yerleşim bölümlerinden uzak alanlara gönderilerek orada ölüme terk edilmiştir.

Günümüzde tedavi imkânı sağlanan lepra hastalığında toplumda lanetlenmiş hastalığı olarak nitelendirilirken; tropikal bölgelerde gözlenen hastalık olarak tanımlanır. Bu hastalık tek odada yaşayan kalabalık ailelerde ve beslenme açısından imkânı bulunmayan kişilerde daha fazla görülür. Ülkemizde rastlanan bu hastalıkta hastalar kontrol altında tutulurken bazı durumlarda bulaşıcı olduğu ve salgın yarattığı belirtilir.

Lepra hastalığının bulaşması neden olur?

Bakteri sebebiyle bulaşan hastalık yakın temas sonucunda oluşan enfeksiyon ile bulaşmaktadır. Vücuda girdikten sonra yavaş şekilde çoğalma gösterirken 5 yıla kadar kendini belli etmediği belirtilir. Bu hastalığın belirtileri deride bulunduğu zaman tedavi oldukça uzun sürer.

Lepra hastalığının belirtileri nelerdir?

Lepra hastalığı sinir sistemini etkileyen hastalık olarak tanımlanır. Kişinin yüz bölümünde şekil bozukluklarına ve vücudun çeşitli alanlarında görüntü bozukluğuna sebebiyet verir. Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bacak ve kol bölümlerinde bulunan sinirlere yerleştiği zaman küçük iltihaplanmalar ile kendini belli eder. Sinir sistemine zarar verirken; duyma problemi yaşanmasına sebep olur. Bazı durumlarda kabarık kesecikler meydana getirir. Vücudun direncini düşünürken; burun kanaması, burun tıkanıklığı, ani saç dökülmesi, burun tabanında bozukluk, dirsek ve diz bölümlerinde bulunan lezyonlar ile kendini belli eder. Bacak ve el bölümünde duyu kayıplarına sebebiyet verir. İlerleyen safhalarında yatalak kalınmasını sebebiyet verir. Ayrıca vücutta organ bozukluklarına sebebiyet verir. Vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekirken ilerlemiş halinde ölüme sebebiyet verir.

Lepra hastalığının tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Saydığımız belirtiler ile kendini gösteren lepra hastalığının bulunduğu kişilerin vakit kaybetmeden doktor kontrolü yaptırması gerekir. Erken tanı edilmesi halinde tedavisi kolaydır. Genetik olarak aileden yayılma olasılığı bulunan kişilere, vücut bölümünün herhangi bir yerinde basil çıkaran kişilere veya aile bireyleri arasında lepra hastalığı bulunan kişiye temas halinde bulunmuş olanlara uygulanacak çeşitli yöntemler ile hastalığın tanısı konulur. Vücudunda basil bulunan kişilerin burun bölümüne yapılacak uygulamalar veya vücudun herhangi bir bölümünde bulunan şüpheli lezyonlardan alınacak biyopsi incelemesi ile lepra hastalığının kesin tanısı konulur.

Uygulanan tedaviden sonra hastada hiçbir hasar bırakmaz. Bu hastalığın tedavi edilmesi için gerekli ilaç tedavi uygulanır. Lepra hastalığı bulunan kişiler Dünya Sağlık Örgütünün tedavisi altında bulunarak hastaların kayıtları tutulur. Erken tanı edilmesi halinde önemli aşamalar kaydedilirken; geç kalınmış halinde sıkıntılı süreçler yaşanır.
" } ] }