{ "title": "Lenf Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Lenf-Hastaliklari-77.jpg", "date": "20.01.2024 02:10:24", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "Lenf hastalıkları, günümüzün en sık karşılaşılmaya başlayan problemleri arasında yer almaktadır. Lenfatik sistem organları bağışıklık sistemine yardımcı olan yabancı maddelerin ve mikroorganizmaların ve tümör hücrelerinin yok edilmesinde rol oynar. Lenf nodları, lenf damarları boyunca ve özel bölgelerde yerleşmiştir. Lenf nodları özellikle boyun, koltuk altı, mezenter ve kasıklarda bulunur. Dalak en büyük lenfatik organdır ve eritrositlerin yıkım yeridir. Bu yıkım ile oluşan artık ürünler dalakta temizlenir. Timüs lenfosit yapımında rol oynar. Tonsiller ise ağız ve burun yoluyla gelen mikroorganizmaları tutar. Tüm bu lenf sisteminde oluşan hastalıklara ise lenf hastalıkları denir.

Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenfanjitis: Lenfanjitis akut enfeksiyon olan bir bölgeyi drene eden lenf damarlarının iltihabıdır. Etken genellikle bakteriyeldir. Sıklıkla betahemolitik streptokok ya da koagülaz pozitif stafilokaklar neden olabilir. Bakterilerin giriş yeri travma, tırnak batması ya da topuk çatlakları olabilir. Lenfanjitin geliştiği ekstremitede ödem, ısı artışı ve enfeksiyon alanından başlayıp proksimale doğru seyreden çizgi şeklinde eritamatöz görünüm tipiktir. Enfeksiyon lenf bezlerine ulaştığında şişlik ve hassasiyet saptanır. Ayrıca enfeksiyon belirtisi olarak da titreme, taşikardi ve 39-40 dereceye kadar yükselen ateş ve başağrısı gibi sistematik belirtiler görülür. İntravenöz antibiyotik, elevasyon ve ekstremitenin immobilizasyonu uygulanır. Ciddi problemlere sebep olmayacak bir lenf hastalığıdır

Lenfödem: Lenf akımına tıkanıklık nedeniyle lenf sıvısının deri altı dokuda birikmesidir. Primer ve sekonder nedenlerle lenfödem gelişebilir. Primer lenfödem; doğumsal, puberte ile ve 30 yaşından sonra ortaya çıkan şekli olmak üzere uç şekilde görülebilir. Sekonder lenfödem; filariazis, tüberküloz, selülit, neoplazi, radyoterapi ve romatoid artirit gibi nedenlerle gelişebilmektedir. Ekstremitelere gode bırakan ödem görülür, ağrı ve sıcaklık yoktur. Ekstremitenin elevasyonu, tuz kısıtlaması, diüretik tedavisi ve elastik çorap kullanılması önerilir. Yürümek ve yüzmek lenfatik dolaşımı artıracağı için önerilen egzersizlerdir. Tedaviye erken başlamak önemlidir, geç başlandıkça ekstremitenin normal boyutlarına dönme olasılığı azalır. Lenf hastalıkları arasında yer alan Lenfödem tedavisinde özel masaj uygulamasının da yararlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hasta fizik tedaviye yönlendirilir ya da fizyoterapistlerle iş birliği yapılarak masaj uygulanır.
" } ] }