{ "title": "Leke Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Leke-Hastaligi-25.jpg", "date": "23.01.2024 06:23:03", "author": "selenay altun", "article": [ { "article": "Leke hastalığı, Leke hastalığının son zamanlarda daha sık karşılaşılması; artık insanların dış görünüşüne daha çok önem vermesinin sonucudur. Bronz tene sahip olmak isteyenlerin son zamanlarda artması leke hastalığının görülme olasılığını da artırır.

Leke hastalığının biyolojik sebebi derinin altıda bulunan deriye rengini veren pigmentlerin hasar görmesi ve zaman içerisinde bu hasarın onarılmamasıdır. Derimizin altında bulunan melanosit hücreleri derimize katman katman renk vermektedir. Bu hücrelerin yapısı kimi zaman kalıtsal kimi zaman dış faktörlerden dolayı bozulabilmektedir. Bu bozukluğun karşılığında leke hastalığı yani derinin üzerinde neredeyse süt beyazında oluşan kimi zaman ufak kimi zaman büyük lekelerin oluşumu devam etmektedir.

Leke Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Leke hastalığının en belirgin belirtileri deri üzerinde görülmektedir. Sağlık açısından kişinin derisi hassaslaşır. Derinin üzerinde bulunan bazı bölgeler özellikle kol el yüz bölgesindeki alanlar küçük ya da büyük olarak ufak noktalar halinde belirginleşir. Koyu ten rengine sahip olan kişilerde bu belirtiler oldukça belirgindir ve hatta zaman zaman lekelenen bölgedeki kılların rengi de değişebilir. Açık tenli kişiler bronzlaştıkça bu lekeler daha da belirginleşir. Bu da hastanın estetik açıdan kendini iyi hissetmemesine ve hatta zaman içerisinde sosyal hayatla bağlantısını koparmasına neden olabilir. Zaman içerisinde bu hastalık tedavi edilmez ise bu lekeler giderek artar ve açılan ten rengi her ne kadar bütün halinde görülse de leke hastalığının geçtiği anlamına ne yazık ki gelmemektedir.
" } ] }