{ "title": "Kusma Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kusma-Hastaligi-17.jpg", "date": "19.01.2024 02:50:23", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Kusma Hastalığı, Psikolojik bir hastalıktır. Kişinin bütün aklını beden ağırlığına vermesinden kaynaklanır. En büyük etken; kişi yediği yiyeceklerinin şişmanlatıcı etkisini en aza indirgemek amacıyla yediklerini kusarak dışarı atma yoluna gider. Kusma hastalığında kişinin düşünceleri tamamen fiziksel görünümüne odaklanmış durumdadır. Ayrıca, belli dönemlerde oluşan ağrılar ya da aşırı yemek yeme sonucu kişi kendini oldukça kötü hissederek kusma yoluna gider. Kusma, bazı zamanlarda kişiye rahatlama hissi verir.

Kusma hastalığı nedir?

Genellikle ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde başlayan kusma hastalığının altında kilo alma kaygısı bulunmaktadır. Kusma hastalığına yakalananların büyük bir çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Kusma hastalığında kişi ilk başlarda kusma işlemini boğazına parmak sokarak gerçekleştirirken daha sonradan hiçbir yönteme gerek kalmaksızın istediği zaman kusmaya başlar.

Kusma hastalığında öncelikle normal bir insanın yiyebileceği yemek miktarının neredeyse 2 katı kadar yeme gerçekleştirilir ve bu yemeler hastalığa yakalanmış kişi tarafından büyük bir gizlilik içinde yapılır. İş çıkışı ve okul çıkışı gibi zamanlarda sosyal çevrenin olmadığı ortamlarda bol kalorili yiyeceklerin tüketilmesi söz konusudur. Bu şekilde yeme davranışı gösterildikten sonra kişi kendi yaptığından büyük utanç duymaya başlar. Yeme davranışı sonrasında gelişen huzursuzluk, pişmanlık ve utanç duygusu kilo alma kaygısını otomatik olarak ortaya çıkarır. Bunu takiben de yediklerini dışarı atmak için parmak kullanılarak kusma yoluna gidilir.

Bir süre sonra ise kişi gerçekten zayıf hatta normal vücut ağırlığının altında dahi olsa kendisi sürekli olarak kilolu hissetmeye başlar. Genelde aşırı zayıf ve yemek yemeyen kişilerin takdir gördüğü ortamlarda bulunan kişiler bu hastalığa daha kolay yakalanma eğilimindedirler. Kusma hastalığı olanlar genelde gergin ve depresif bir görünüm sergilerler. Ayrıca zararlı madde bağımlılıkları da bulunabilir. Kusma hastalığının ilk etabı diyetler ile başlamakta olup ve pek çok kişinin aşırı kilolu olduğu gözlemler arasındadır.

Kişiler genelde yeme krizleri sırasında kolay çiğnenebilen kolay tüketilebilen bol kalorili yiyecekleri tercih ederler. Kusma hastalığı sonrasında pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Mideden kusma sırasında ağza gelen asit nedeni ile dişlerde çürüme ve bozulmalar, saç ve ciltte dökülme ve matlaşma hatta beyinde ciddi tahribat meydana gelmektedir.

Kusma hastalığında psikolojik sorunlar da etken olduğu için mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı ve sağlıklı bir yeme alışkanlığı oluşturulmalıdır. Hastalığın tedaviden sonra tekrarlama olasılığı yüksektir. Maalesef ölüme kadar götürebilen bir rahatsızlıktır. Zamanında müdahale edilmediği takdirde yağ ve kas dokusunun tamamen erimesi, adetten kesilme, uykusuzluk, kabızlık, ödem gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Kusma hastalığında sabır gerektiren bir tedavi sürecinin gerekliliği unutulmamalıdır. Bu kişiler çoğu zaman yardım almaları gerektiğinin farkındadırlar.
" } ] }