{ "title": "Kuruma Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kuruma-Hastaligi-32.jpg", "date": "21.01.2024 04:44:06", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Kuruma hastalığı, Kanatlı kuşlarda görülen bu hastalık, kuşun hızlı bir şekilde kilo kaybedip ölmesi durumudur. Yapılan araştırmalarda kuruma hastalığına mantarın sebep olduğu anlaşılmıştır. Bu hastalık en çok muhabbet kuşları, saka, papağan ve kanaryalarda rastlanır.

Kuruma hastalığının en önemli etkenlerinden biri strestir. Yemeden içmeden kesilen hayvan bütün enerjisini vücut ısısını korumaya ve hastalıkla savaşmaya harcar. Bu sebeple kaslar erimeye başlar ve göğüs kemiği ortaya çıkar. Hastalık erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkündür. Kuşu sürekli gözlemlemek önemlidir. Hasta kuşun gözleri küçülür ve çoğunlukla kuş gözlerini kapatarak tünekte oturur. Hijyen kurallarına uyarak kafesi devamlı temiz tutmak önemlidir.

Kuruma hastalığının belirtileri nelerdir?
Kuruma hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle hasta kuş ayrılır. Kafesin altı düzenli olarak her gün temizlenir. Yemliği ve suluğu her gün değiştirilir. Suyuna greyfurt suyu ya da elma sirkesi konur. Bu suyun asitlenmesini sağlar. Arada bir suyuna C vitamini katılır. Ayrıca multivitaminde kullanılmalıdır. Protein ağırlıklı beslenme kuşun sağlığı açısından faydalı olacaktır. Eczanelerde sprey olarak satılan Cloder oral ilacı suluk içine sıkılır. Bunu yanında biteral tablet 8 eşit parçaya bölünür. Orta boy suluk içine bir parçası eritilerek 7-8 gün boyunca kuşa verilir.
" } ] }